eur:
389.14
usd:
361.58
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dán parlament előtt összesereglett emberekhez beszél Koppenhágában 2023. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

"Egy méltóságteljes nép ünnepe" – függetlenségi nap Ukrajnában

Üdvözölte Ukrajna "szabad népét" a függetlenség napja alkalmából csütörtökön Volidimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ország ellen Oroszország indította háború a 19. hónapjába lépett.

Az államfő közleményében hangoztatta: "A nagy Ukrajna nagyszerű népe ma hatalmas napról, a függetlenség napjáról emlékezik meg! A szabad nép ünnepéről. Ez az erős nép ünnepe. A méltóságteljes nép ünnepe. Az egyenlő emberek ünnepe."

Zelenszkij egyben köszönetet mondott a katonáknak, családjaiknak, a tantestületeknek, az orvosoknak, az ápolóknak és mindazoknak, akik segítenek "megvédeni Ukrajnát" az orosz támadásokkal szemben.

"Mindazok, akik túlélték a megszállást, fontosak"

- hangsúlyozta.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka üdvözlő nyilatkozatában "a büszke, hősies és bátor emberek országának" nevezte Ukrajnát.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról írt, hogy "közös cél győzni, közös álom független, békés, biztos és virágzó jövőt építeni".

Az ukrán biztonsági vezetés egy másik tagja, Vaszij Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke a Telegramon úgy ítélte meg, hogy Ukrajna a 2022. februári orosz invázió ellenére "talpon maradt". A függetlenség "nemcsak az élethez és a szabadsághoz való jogunk megszemélyesítőjévé, hanem a hősiesség és a bátorság szimbólumává is vált" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Este is gyengül a forint

Este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×