eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
female hands holding phone with app hotel booking screen and credit card in office
Nyitókép: Prykhodov/Getty Images

Gyorsított GVH-vizsgálat indult a Booking.com ellen

A Gazdasági Versenyhivatal azt ígéri, az ellenőrzések végén kiderül, hogy torzult-e a piaci verseny az online szállásfoglalási piacon.

Már elérhető a Gazdasági Versenyhivatal hivatalos honlapján az a végzés, amely alapján gyorsított ágazati vizsgálat indul az online szállásfoglalás piacán a piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából – írja az Index.

A nemzeti versenyhatóság csütörtöki közleményében jelezte: vizsgálata kiterjed annak értékelésére is, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – az elmúlt időszakban több magyar szálláshely-szolgáltatót is magára haragító Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeznek piaci jelzések a hatósághoz.

A Rigó Csaba Balázs GVH-elnök által aláírt dokumentumban közlik, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján a közelmúltban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadást okozott az, hogy a velük szerződésben álló online szállásközvetítő platform olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, illetve üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem.

A GVH szerint a fennálló körülmények miatt akár sérülhetett is a szabad piaci verseny a szállásadók között, ez pedig kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

A problémák feltárása és kezelése érdekében indokoltnak tartják a sürgős beavatkozást.

A versenyhivatal közölte: a gyorsított ágazati vizsgálat indítását indokolja az is, hogy a koronavírus-járvány rendkívül hátrányosan érintette az ágazatot, az egyes korlátozó intézkedésekkel súlyos károkat szenvedett a szektor. A Gazdasági Versenyhivatal jelezte, minden olyan körülményt figyelembe vesz, amely akadályozza az ágazat talpra állítását és a szabad verseny érvényesülését.

A botrány július végén tört ki, amikor több magyar szállásadó is jelezte, hogy a Booking.com szálláshely-közvetítő cég több mint egy hónapja nem utalta át a nekik járó összegek egy részét. Nem sokkal később, augusztus közepén bejelentették, hogy elindultak a kifizetések, de még nagyon sokan várták hiába a pénzüket. Néhány nappal később pedig az derült ki, hogy hiába tett ígéretet a cég a tartozások rendezésére augusztus 15-ig, mégsem utalták át az összegeket minden partnerüknek.

Az Index azt írja, a GVH mostani bejelentése után konkrét lépések következhetnek az ügyben. A vizsgálat elindítására a parlamenti gazdasági bizottság turisztikai albizottságának augusztus 15-i ülésén is tettek már utalást, ahol elhangzott, hogy a GVH gyorsított ágazati vizsgálatával párhuzamosan a Magyar Turisztikai Ügynökség jogsegélyszolgálatot indított az érintett magyar szálláshely-szolgáltatók részére, amelyekkel szemben tartozást halmozott fel a Booking.com.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×