eur:
390.73
usd:
366.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
On the picture there is a wallet with some Hungarian forint banknotes. The first banknote is a 20000 HUF banknote. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Getty Images/Gabor Meszesan

Júniusban is folytatódott a reálbérek csökkenése

Az idei első nyári hónapban 3,5 százalékkal csökkentek a reálbérek Magyarországon, annak ellenére, hogy a bruttó és a nettó keresetek is nőttek ebben a hónapban. Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy szeptembertől a bérnövekedés éves alapon már meg fogja meghaladni az árak növekedési ütemét.

Az adózás előtti bruttó átlagkereset 567 ezer forint, míg az adózás utáni nettó átlagkereset 391 ezer forint volt a nyár első hónapjában idehaza, ami 16 százalékos növekedést jelent éves alapon. Ez azt jelenti, hogy ennyivel nőtt az átlagkereset a nemzetgazdaságban tavaly júniushoz képest – mondta az InfoRádióban Madár István.

Az infláció ugyanakkor még magas volt júniusban is, 20 százalék felett alakult, ami a 16 százalékos bérnövekedés mellett

nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy az árak emelkedését kompenzálni lehessen.

Az inflációval igazított kereset, a reálkereset így továbbra is csökken éves összevetésben. Az elemző hozzátette: mintegy 3 és fél százalékkal volt kisebb az átlagkereset vásárlóereje idén júniusban, mint egy évvel korábban. A reálkeresetek zsugorodását illetően megállapítható, hogy csökkenő tendencia érvényesül, hiszen az év elejéhez képest folyamatosan lassul az infláció, a bérkiáramlás pedig minimálisan gyorsult, ez pedig összességében azt jelenti, hogy az év eleji 6-8 százalékos reálbércsökkenéshez képest most valamivel kedvezőbb a helyzet a júniusra vonatkozóan ismertetett 3 és fél százalékos adattal.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a csökkenő tendencia megmarad a következő hónapokban is, így

hamarosan már reálbérnövekedés várható majd éves alapon.

„Tavaly az infláció nagyon látványos emelkedése rendkívül gyorsan elkezdte megenni a béreket, így a reálkeresetek tavaly ősztől elkezdtek csökkenni” – mondta Madár István.

Az elemző emlékeztetett, hogy a 2022-es évben volt egy jelentős fegyverpénzkifizetés is, ami miatt 2023 elején technikailag egy csaknem 20 százalékos reálbércsökkenés jelentkezett. „Ezt azonban ki szoktuk igazítani, mert ez egy egyedi tétel és csak a gazdaság szűk szeletére vonatkozik. Igazából tavaly szeptembertől kezdődött el az éves alapú reálbércsökkenés."

Az igazi mélypont az év elején volt látható, az említett kiigazításokat elvégezve körülbelül 7-8 százalékos csökkennéssel. A fordulat ezután következett be, onnantól kedvezőbb számokról lehetett hallani. Madár István szerint

a következő egy-három hónapban már eljuthatnak oda, hogy a reálkeresetek éves összevetésben nem a negatív tartományban lesznek.

Az infláció ugyanis csak az elmúlt időszakban kezdett el látványosan csökkeni, júliusra vonatkozóan már van adat: akkor 17 és fél százalékos volt az infláció. „Láttunk már az elmúlt hónapokban olyat, amikor ennél gyorsabb ütemű volt a reálkereset növekedése éves alapon. Amennyiben ez most is bekövetkezne, akkor már júliusban lehetne 0-t elérő vagy a pozitív tartományba visszakúszó éves reálkeresetváltozásról beszélni.”

Ugyanakkor valószínűbb, hogy leghamarabb augusztusban következhet be mindez. „Szeptemberben pedig egészen biztosan számolhatunk ezzel, addigra ugyanis az infláció jóval 15 százalék alatt lesz, a bérnövekedés pedig valószínűleg meg fogja haladni az árak növekedési ütemét” – mondta az InfoRádióban Madár István.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: október-novemberre már egy számjegyű lehet az infláció, a magyar kormány tartani szeretné ezt a célt. Hozzátette: az infláció csökkenésével párhuzamosan a kamatokat is csökkenteni tudják, így az idei évben is jó esély van arra, hogy az inflációt meghaladó béremelkedés lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×