eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Szokatlanul sok volt a villámcsapás – így pusztított a keddi vihar

Heves viharokkal tört be kedden az országba a hidegfront. A viharkárokról Mukics Dániel tűzoltó alezredest, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

A keddi viharos időjárás miatt országszerte 318 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Baranya vármegye kivételével mindenhonnan érkeztek segélyhívások a katasztrófavédelemhez. A legtöbb munkát Békés vármegyében adta a vihar a tűzoltóknak. A 318 beavatkozásból 171-re itt volt szükség – tájékoztatott Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Országszerte 42 épületben keletkeztek károk a vihar miatt.

Az épületkárokat jellemzően az erős szél okozta, mert megbontotta a tetőt, felszakította a bádogot, lefújta a cserepeket, vagy a kidőlt fák estek a házakra. Négy lakóházba is villám csapott, Balatonfüreden és Szentesen ki is gyulladt egy-egy családi ház a villámcsapás következtében – tette hozzá a BM OKF szóvivője.

Győrben csak füstölt, de tűz nem keletkezett abban a házban, amibe villám csapott. Jánossomorján viszont egy családi ház kéményét is ledöntötte a villámcsapás. Kalocsán és Létavértesen fákba csapott a villám, előbbi településen a villámcsapástól kidőlt fa ráborult egy trafóházra, utóbbi városban pedig ki is gyulladt a fa – sorolta a szakember, közbeszúrva, hogy az épületkárok két ok miatt keletkeztek: vagy az erős szél miatt, mert az megbontotta a tetőt, letépte a bádogot, lefújta a cserepeket, vagy kidőlt fák estek házakra.

Dobozon egy templom tetejét, Kaposfőn a víztorony lemezborítását bontotta meg az erős szél, Gyulán és Vindornyaszőlősön pedig autóra dőlt egy-egy fa. Nagykerekiben egy családi ház tűzfala dőlt meg, illetve egy másik ház kéménye dőlt le az erős széltől. Budapestet jórészt elkerülte a vihar, mindösszesen 5 tűzoltói bevakozásra került sor kidőlt fák miatt.

Mukics Dániel elmondása szerint a katasztrófavédelem kedd estére sikerült lezárnia minden esetet, tehát jelenleg már nincs folyamatban vihar miatti beavatkozás. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban

továbbra is várhatók viharok, sőt, jelenleg is citrom riasztás van érvényben az ország déli részére

– hívta fel a figyelmet a tűzoltó alezredes.

Megjegyezte: meglehetősen sok villámcsapás történt, számos épületkárt okozva; bár a villámhárító nem kötelező, erősen ajánlott – mondta. Tanácsa szerint érdemes villanyszerelővel is konzultálni a túlfeszültség elleni védelem kiépítése végett a villanyóránál, hiszen ha a házba, illeve annak közelébe csap be a villám, ami elektromos eszköz ilyenkor be van dugva egy konnektorba, jó eséllyel a túlfeszültség miatt tönkre fog menni. Pénztárcakímélőbb megoldásként pedig a túlfeszültség ellen védő elosztókat ajánlotta az OKF szóvivője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a meteorológiai szolgálat erős szél miatt ad ki riasztást, akkor érdemes a kerti bútorokat, kisebb cserepes növényeket, szerszámokat fedett helyre vinni. Ugyan nem oldható meg mindenhol, de aki teheti, vihar esetén az autójával parkoljon fedett, fáktól, mindenféle reklámtábláktól, illetve magasabban lógó tárgyaktól messzebb, mert ezek az erős szélben leszakadhatnak.

Idén már 29 olyan viharos nap volt, amikor tömegesen érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez. Ezek során 10 225 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, 1349 épületben keletkezett valamilyen kár. A tűzoltói beavatkozások alapján

egyre koncentráltabbnak tűnnek a viharok, amik nagyon komoly károkat tudnak okozni egy-egy település adott pontján

– jegyezte meg Mukics Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×