eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Zoo Budapest

Cuki, de parazita állatokra vadásznak Tatán

Veszélyes ékszerteknősöket fogtak be a tatai Fényes-forrásoknál - írja a megyei lap.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet munkatársai pár napja Tata városával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Fővárosi Állatkerttel együtt dolgozva nekifogott a tatai Fényes-források Természetvédelmi Területen az idegenhonos, inváziós teknősök egyedeinek befogásának - írja a kemma.hu.

Az egyesület honlapján arról számoltak be, hogy az a céljuk, hogy a hazai őshonos hüllőfajok védelme érdekében a tavakban található idegenhonos teknősfajok egyedeit eliminálják. A befogáshoz két darab speciális úszó csapdával dolgoztak.

"Jelenlétük több okból sem kívánatos.

Elsősorban azért, mert a Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit. Ezen felül egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nem csak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeinket is". Ezt erősíti meg a vonatkozó törvényi szabályozás is, ami szerint a vízi élettér ökológiai működésére az egyik legveszélyesebb inváziós faj a vörös- és sárgafülű ékszerteknős.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×