eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

A közellátást szolgálja az MR- és a CT-államosítás a kormány szerint - a nap hírei

Novák Katalin államfő aláírta, és már meg is jelent a Magyar Közlönyben a pedagógusok jogállásáról szóló törvény. A kormány szándéka szerint a közellátást szolgálja az MR és a CT berendezések államosítása. Nem lát reális esélyt az uniós költségvetés tervezett módosítására a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Novák Katalin államfő aláírta, és már meg is jelent a Magyar Közlönyben a pedagógusok jogállásáról szóló törvény, amely több ütemben lép hatályba. A Belügyminisztérium közölte: a pedagógusok önálló hivatásrendet, köznevelési alkalmazott jogállást kaptak, melynek elfogadásáról szeptember 29-ig kell nyilatkozniuk.

Ismét a pedagógusok korábban vállalt béremelésére tett ígéretet a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: a költség mintegy 12-13 százalékát vállalhatná át az Európai Unió. Hozzátette: az állami támogatás pontos mértéke és gyorsasága függ az uniós forrásoktól. Kiemelte: 2025-re elérhetnék a bruttó 800 ezer forintot a pedagógusbérek.

Az Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság szerint valótlanok azok a sajtóban megjelent állítások miszerint az egyetemeknek nyár közepéig meg kellene újítaniuk a lejáró Erasmus szerződéseiket. A mobilitási programokkal kapcsolatos megállapodások aláírásának határideje ez év november vége.

A kormány szándéka szerint a közellátást szolgálja az MR és a CT berendezések államosítása, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter alaptalannak tartja az emiatti aggodalmakat. Gulyás Gergely azt mondta csak állami kórházakban lévő MR-ek és CT-k kisajátításáról van szó, teljes körű kártalanítás mellett. A kórházi patikák kiszervezéséről, koncesszióba adásáról azt mondta: a cél a hatékonyabb működés. Arról is beszélt, hogy még nincs döntés arról, hogy növeli-e a kormány a csecsemőtápszerekre elérhető állami támogatás összegét.

A kormány az Európai Bizottság ajánlása ellenére sem hajlandó csökkenteni a családtámogatásokat és megszüntetni a rezsicsökkentést – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországnak tett ajánlások között szerepel a hatósági energiaárak megszüntetése, azaz a rezsicsökkentés felszámolása, Magyarországnak ezen kívül meg kell vizsgálnia a családügyi, az oktatási, az egészségügyi kiadásokat.

Nem adja el az állam Stefánia Palotát és a balatoni honvéd üdülőt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-posztban cáfolta a privatizációról szóló sajtóértesülést. Korábban a Válasz online írt arról, hogy az illetékes miniszter által már jóváhagyott munkaanyag szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 értékes állami ingatlan, köztük a honvédségi üdülő eladására készül.

Olajfinomítót hozhat létre Magyarországon egy ománi cég- közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az eddigi tárgyalások alapján azt mondta: a 90 milliárd forintos beruházással évi 60 millió liter használt olajat lehetne feldolgozni a létesítményben.

Védelmi ipari park létesül Várpalotán, amelynek megvalósulásával ismét ipari központtá válhat a város - mondta tájékoztatóján a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor kiemelte: a várhatóan 2026-ra elkészülő beruházás mintegy ezer új munkahelyet teremt. A kormányhatározat értelmében új szakképző létesítmény is épül, kialakítanak egy munkásszállót és az ipari parknak helyet adó Készenléti lakótelep, valamint Várpalota között utat építenek.

Még az őszi törvényhozási időszakban szigoríthatják a kampányfinanszírozási szabályokat, amelyek így már a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választásra is vonatkozhatnak majd - erősítette meg az országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: világosan egyértelművé kell tenni, hogy aki politikai párt tagjaként, vezetőjeként vagy politikai közösségként a közhatalom megszerzéséért folytatott versenyben külső támogatást fogad el, az a hazaárulással azonos súlyú cselekedetet követ el, ami büntetendő.

Nem találtak arra utaló jeleket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői, hogy robbanóanyag lenne a zaporizzsjai atomerőműnél - írta a Reuters hírügynökség. A szervezet ugyanakkor nagyobb hozzáférést kért a területhez az objektumot ellenőrzése alatt tartó orosz hadseregtől. Oroszország és Ukrajna már hónapok óta kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik fél olyan támadást tervez Európa legnagyobb atomerőműve ellen, aminek következtében rádióaktív szennyeződés kerülhet a légkörbe.

A NATO főtitkára szerint Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg azután beszélt erről, hogy Brüsszelben egyeztetett a török, a svéd és a finn külügyminiszter.

Súlyos bűncselekmény elkövetőjétől meg lehet vonni a menekültstátuszt az EU-tagállamokban - mondta ki határozatában az Európai Unió Bírósága. Viszont az, hogy egy menekültstátuszú személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítélték, még nem jelentheti a menekültstátusz automatikus megvonását.

Franciaországban előzetes letartóztatásban marad a zavargásokat kiváltó halálesetet okozó rendőr. A 38 éves motoros rendőr ellen egy héttel ezelőtt szándékos emberölés miatt indult eljárás, és előzetes letartóztatásba is helyezték. Ügyvédje fellebbezést nyújtott be, amit elutasítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×