eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Olaf Scholz német kancellár (b3), valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b2) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán 2023. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kétnaposra tervezett csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben - a nap hírei

Megkezdődött Brüsszelben az európai uniós tagországok vezetőinek kétnaposra tervezett csúcstalálkozója. Megválna az európai uniós ügyektől, és hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát szeretne Tuzson Bence. Mégis lehet népszavazást tartani a Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett 5 kérdésből 2-ben.

Megkezdődött Brüsszelben az európai uniós tagországok vezetőinek kétnaposra tervezett csúcstalálkozója, a fő téma az ukrajnai háború és a migráció. Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozás előtt arról beszélt, hogy a csőd szélére sodródott az Európai Unió, Magyarország pedig tudni akarja, kik felelnek ezért. A magyar kormány szerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel újabb anyagi támogatást nyújtana Ukrajnának, miközben az eddig oda küldött pénzekről semmit sem tudni. A kabinet ellenzi, hogy az Unió újabb forrásokat követel a tagállamoktól, nem támogatja a migránsok betelepítését, valamint a brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem.

A múlt hét végi oroszországi események gyengítették az orosz elnök hatalmát, azonban egy gyengébb Vlagyimir Putyin még nagyobb veszélyt jelent - jelentette ki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az uniós csúcs előtt azt mondta, hogy eddig Oroszországra azért tekintettek fenyegetésként, mert nagy katonai erőt vetett be Ukrajnában, most viszont a belső instabilitás miatt vált kockázati tényezővé. Hozzátette: bármi is történik Oroszországban, az EU-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát az Európai Békekereten keresztül.

Megválna az európai uniós ügyektől, és hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát szeretne a miniszteri poszt várományosa. Tuzson Bence arra kérte a miniszterelnököt, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától. Közölte: vezetése alatt a minisztérium fókuszába a jogi szuverenitás védelme és az ítélkezési gyakorlat áttekintése kerül majd. Fontosnak nevezte, hogy a bíróság függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki.

Mégis lehet népszavazást tartani a Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett 5 kérdésből 2-ben – jelentette be a szervezet alelnöke az ATV műsorában. Totyik Tamás elmondta: a Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését. A népszavazás egyik témája, hogy heti három órával csökkenjen a nemzeti köznevelési törvényben előírt óraszám. A másik népszavazási kezdeményezés a pedagógusok autonómiájáról szól. A PSZ szerint a helyi tanterv elkészítésének 30 százalékát a tantestületekre kellene bízni, ellenben a státusztörvényben szereplő tervezettel.

Csaknem 900 millió forintból emelik júliustól a szociális ágazatban dolgozó ápolók egészségügyi kiegészítő pótlékát. Az erről megjelent kormányhatározatból nem derül ki, hogy ez milyen mértékű emelést jelent. Az erre szánt pénz a Belügyminisztérium és az önkormányzatok között oszlik meg, de azt még ezután határozzák meg, hogy milyen arányban.

Magyarországon nincs inzulin hiány, de négy gyártó kivonja termékét a piacról – közölte a Belügyminisztérium. A humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a 14 ezer érintett beteg kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható. Magyarországon 150 ezer beteg 39-féle inzulin készítményt használ.

Tíz ingyenes lakossági szűrőbusz járja az országot a nyári szünetben - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a legfontosabbnak a betegségek mielőbbi felismerését nevezte. Jelezte továbbá, hogy a járműveket a vármegyei kórházak üzemeltetik és irányítják.

Bemutatták az Integritás Hatóság 2022-es évről szóló jelentését. Bíró Ferenc a hatóság elnöke az InfoRádiónak elmondta: a hatóság fennállásának hét hónapja alatt 100 bejelentést kaptak és 30 ügyet vizsgáltak. Értékelése szerint sikerült teljesíteniük az Európai Unió és az Európai Bizottság által előírt mérföldköveket.

Ősztől B kategóriára érvényes jogosítvánnyal is megszerezhető lesz a buszvezetői képesítés – ismertette az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Nagy Bálint a Kossuth rádióban elmondta, hogy eltörölték az úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány meglétéhez szükséges, ötévente kötelező ismétlő vizsgát is. Az intézkedés jelenleg 40-50 ezer embert érinthet Magyarországon.

Tíz év alatt 2500 milliárd forint összbevételt termelt a használatarányos útdíjrendszer - közölte a rendszer fejlesztője. Az i-Cell Kft. közleménye szerint a HU-GO elektronikus útdíjrendszer hálózata a 2013-as induláskor 380 ezer gépkocsi tulajdonos 163 milliárd forintot fizetett, tavaly már 430 ezer jármű után 355 milliárd forintot kellett költeni az úthasználatért, így mintegy 12 százalékkal nőtt a közúti fuvarozás mértéke.

Az év végéig továbbra is ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekültek, a BKK meghosszabbította a lehetőséget. A díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe. Az ingyenes szolgáltatást tavaly márciusban vezették be.

Idén nyáron 12 Balaton-parti település 19 fürdőhelyén elérhető a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálata. Augusztus 20-ig több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes segít, elsősorban a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátásával. A szolgálat a 2007-es elindítása óta több mint ötvenezer alkalommal segített a nyaralóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×