eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatóján a Veszprém megyei Hajmáskér mellett található Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban - a nap hírei

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, két katona meghalt, egy eltűnt. Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, Ács településen. Megállapodtak az Oroszország elleni legújabb, tizenegyedik szankciós csomagról az európai uniós tagállamok.

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, 2 katona meghalt, harmadik társukat még keresik. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Magyar Légierő két Airbus helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf rendkívüli tájékoztatóján elmondta: a vizsgálat folyamatban van. A tragédia színhelyére utazott a magyar vezérkari főnök vezetésével egy, a baleset okát vizsgáló szakértői csapat. A tárca ennek eredménye után nyilatkozik. Horvát sajtóértesülések szerint a gép egy drótkötélpályának ütközhetett.

Több mint 500 milliárd forintos akkumulátor ipari beruházást hajt végre Magyarországon a kínai Huayou Cobalt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A cég Ácson építi fel első európai katód-készítő gyárát és ezzel 900 új munkahelyet hoz létre.

Új levegőminőségi határértékek meghatározására tett javaslatot Magyarország az EU Környezetvédelmi Tanácsának luxembourgi ülésén: a nehézgépjárműveknél a 2030-2034 közötti időszakra 35 százalékos, a 2035-2039 közötti időszakra pedig 55 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést tartanak megfelelőnek az energiaellátás stabilitásának biztonsága érdekében.

Tavaly 17 százalékkal több adót szedett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egy évvel korábbinál. A több mint 20 ezer milliárd forintos összeg 13,6 százalékkal haladja meg a költségvetési előirányzatot. Az Index a NAV 2022-es évkönyvére hivatkozva kiemeli, hogy az ÁFA bevétel negyedével nőtt.

20 százalékkal nőtt a késve fizetések aránya a magyar vállalatok közti kereskedelemben - derül ki az Atradius hitelbiztosító elemzéséből. Az összefoglaló szerint a számlák 40 százalékát a határidő lejárta után fizették ki a vevők az elmúlt 12 hónapban.

Minden negyedik munkavállaló valószínűleg munkahelyet fog váltani a megélhetési költségek növekedése miatt egy éven belül - a PwC globális kutatása szerint. Magyarországon ez az arány 18 százalék. A munkahelyi elégedettségi mutató itthon jóval alacsonyabb, 33 százalék, mint globális szinten, ahol ez az adat 71 százalék. A fizetéssel való elégedettség pedig 19 százalékponttal marad el a világszinten mért 64 százalékos értéktől.

Feljelentést tett a június eleji recski sárlavina ügyében a Párbeszéd foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. Az ellenzéki párt társelnöke a településen nyitott bányát okolta a heves esőzések idején, június 8-án kialakult sárlavináért, amely 20 ingatlant öntött el. A történtek miatt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága vizsgálatot indított.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívására kéri a miniszterelnököt levelében a főpolgármester. Karácsony Gergely a budapesti online szavazás eredményei alapján a többi között a Lánchíd felújításához megígért 6 milliárd forintos állami hozzájárulás azonnali megfizetését kéri. A Magyar Autóklub elfogadhatatlannak, valós hatástanulmányok nélküli, érzelmi alapúnak minősítette a főváros döntését.

Újabb 19 mentőautó állt szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a szolgálatba helyezett új autókkal 5 év alá csökken a mentőautók átlagéletkora. Hozzátette: 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, ezen belül 2017 óta pedig több mint hétszázat.

Elismerte az ukrán elnök, hogy lelassult az ukrán ellentámadás. Szerinte ennek részben az az oka, hogy az oroszok jelentős méretű területet, mintegy kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá. Volodimir Zelenszkij a BBC-nek adott interjút. Az orosz elnök pedig arról beszélt egy interjúban, hogy a frontvonalon most egyfajta szélcsend figyelhető meg, mivel az ukrán hadsereg komoly veszteségeket szenvedett el.

Ukrajnai Marshall-tervet szorgalmazott az aknamentesítéshez az ENSZ. Paul Heslop, az aknamentesítéssel foglalkozó program vezetője szerint öt éven át mintegy 275 millió eurót kellene költeni évente a helyreállításra.

Megállapodtak az Oroszország elleni legújabb, tizenegyedik szankciós csomagról az európai uniós tagállamok. A büntetőintézkedések újabb körének célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett szankciók végrehajtásának megkerülését - jelentette be az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége.

Romániában robbanás történt, majd tűz ütött ki a Fekete-tengeri Petromidia kőolaj-finomítóban. A Digi24 úgy tudja, hogy a robbanás a gázolaj-desztilláló berendezésnél történt. A környezetvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a sűrű füstöt a tenger felé fújja a szél, így a környéken egyelőre nem romlott a levegő minősége.

Lengyelországban ismét miniszterelnök-helyettes lett Jaroslaw Kaczynski. Andrzej Duda lengyel elnök kinevezte a politikust, aki a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnökeként pontosan egyéves szünet után tér vissza a kabinetbe.

Víz alatti hangokat észleltek a Titanic roncsainál eltűnt tengeralattjáró után kutató mentőalakulatok. A Titan nevű merülőhajón öten tartózkodnak és már csak csütörtök reggelig elegendő oxigén áll rendelkezésre.

A belügyminisztertől kéri a balatoni vízeresztés azonnali leállítását a Balatoni Szövetség elnöksége. A szervezet szerint a beavatkozást őszre kellene halasztani. Lombár Gábor elnök szerint a tervezett hajófelhozatalok 15-17 centiméteres vízszintcsökkenést is okozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×