eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án. A hőségriasztás ideje alatt vizet osztanak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lesújtott Magyarországra a kánikula, de már vihar miatt is van riasztás

Aki nem akarja veszélyeztetni a testi épségét, az 11 és 15 óra között lehetőség szerint tartózkodjon hűvös helyen, kerülje a szabadtéri fizikai munkát.

Másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe szerdán nulla órakor Magyarországon. A figyelmeztetést péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között várható. Az OMSZ a szerdai napra a riasztási határértéket meghaladó mértékű UV-B sugárzás veszélyére is felhívta a lakosság figyelmét, mivel ebben az időszakban az UV-index várhatóan az ország egész területén meghaladja már a 7-es értéket. Ilyen mértékű sugárzás mellett

11 és 15 óra között már 15-25 perc alatt leéghetünk,

a nagyon érzékeny bőrűek számára pedig 10 perc is elég lehet a leégéshez.

Az OMSZ legfrissebb adatai szerint indokolt volt a legmagasabb szintű hőségriasztás elrendelése, mivel az elmúlt két nap hőmérséklet-változása alapján látható, hogy szinte nincs olyan pont hazánkban, ahol ne emelkedett volna masszívan a hőmérséklet. Az országos átlag ezekben a napokban 26-27 fok körül alakul. Bőven hozzuk az átlagot, sőt, az északkeleti harmadot leszámítva a 30 fokot is meghaladtuk már nagy területen, miközben az éjszakák ugyanakkor egyre kevésbé hűsítőek – írta az OMSZ a Facebookon.

A meteorológiai szolgálat azonban nem csak a hőség miatt figyelmeztet: másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Heves vármegyében. Ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Az ország nyugati felében is várhatók heves esők.

Felhőszakadásra kell készülni az ország keleti, északkeleti részén több vármegyében is, ahol intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat, ami több heti mennyiségnek megfelelő. Itt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Mindemellett magas középhőmérséklet miatt is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, valamint Zala vármegyében. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Javasolják a

napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást.

A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

A kánikulai hőség rendkívüli módon megviseli az emberi szervezetet. A hőség okozta egészségügyi veszélyeknél az idokep.hu azt emeli ki, hogy különösen a szívbetegeket és az időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülést, rosszullétet, vérnyomás-ingadozást okozva. Alvászavarok is felléphetnek, ugyanakkor tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és a szellemi munkavégző képesség is, fejfájás, migrén is előfordulhat az arra érzékenyebbek körében. A napszúrás és a hőguta veszélye pedig mindenki számára fennáll.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ külön felhívta a figyelmet arra, hogy a hőmérséklet növekedésével erősödhetnek az allergiások tünetei is. A pázsitfűfélék pollenszórása például a meleg időjárás hatására most újra emelkedik. A pollenterhelés jelenleg országosan magas, a következő napokban helyenként pedig már a nagyon magas szintet is elérheti. Allergiás tüneteket okozhat még a hárs, bálványfa és szelídgesztenye. Mellettük ugyanakkor már a legtöbb nyári lágyszárú allergén pollenszórása is elindult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×