eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hőségriasztás - Akár egy autóban felejtett PET-palack is tüzet okozhat

A tűzoltók bármelyik autó üvegét beverhetik ilyenkor, amelyben kisállatot vagy gyereket találnak, a katasztrófavédelem kéri is, hogy hívjuk a 112-t, ha erre lehet szükség. Idős rokonainkra jobban kell ilyenkor figyelni, de a kertben továbbra is lehet sütögetni. Van egy lista a légkondicionált helyekről, ahová bemehetünk.

Mivel a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat - a csúcs 37 fok fölött is lehet, péntekig az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást is elrendelt -, a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területére szerdára.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B sugárzás a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon elérheti a nagyon erős szintet.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, autóban tilos gyermekeket, háziállatokat hagyni, "nincs olyan, hogy megállok egy pillanatra, csak veszek egy szendvicset".

"A kocsi ilyenkor úgy működik, mint üvegház, néhány perc alatt szaunává válik, akár 75 Celsius-fok is lehet, ami akár halálhoz is vezethet" - figyelmeztetett.

Emlékezetett, évről évre előfordul olyan, hogy tűzoltókat azért hívnak ki, mert valaki autóban hagyott egy kutyát, gyermeket, ilyenkor a tűzoltóknak be kell törni az oldalüveget speciális üvegtörővel. "Hívják a 112-t" - tette hozzá Mukics Dániel.

Oldószert, hígítót, alkoholtartalmú fertőtlenítőt sem szabad a kocsiban hagyni, mert ezek a nagy melegben párologni kezdenek, illetve a legkisebb szikrára belobbannak.

"Az autónk nem fog kigyulladni, de egy ilyen belobbanás okozhat meglepetéseket, égési sérüléseket" - fejtegette.

Nem szabad továbbá öngyújtót, spray-ket, szénsavas üdítőt sem a kocsiban hagyni, ezek is felrobbanhatnak; még a PET-palack is gyűjthet össze úgy sugarakat, hogy az tüzet okozzon a járműben.

Amire még fontos odafigyelni, hogy társasházaknál légdugó alakul ki:

"Fent nagyon meleg a kémény, lent beszorul a hideg, a füstgáz nem tudja kitolni a levegőt, emiatt visszaáramlik, és szén-monoxid-mérgezés lesz a vége.

Ha tehát nyílt égésterű eszközünk van otthon, vegyünk otthon egy jó minőségű érzékelőt, ha megszólal, érdemes kéményseprőt hívni"

- hívta fel a figyelmet.

A szabadtéri tüzekkel kapcsolatban azt mondta, jelenleg még nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom, mert olyan sok eső esett az elmúlt időszakban. Ha mégis elrendelik,

  • erdőkben, facsoportokban, fásítások 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani
  • még a kijelölt tűzrakóhelyen is.

"De

az ember a saját kertjében bográcsozhat, grillezhet, süthet szalonnát, de az a fontos, hogy a tüzet egy percre se hagyjuk magára,

mindig legyen megfelelő szerszám a kordában tartásra, és megfelelő mennyiségű víz."

Kerti zöldhulladék-égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt az önkormányzat engedélyezi.

A katasztrófavédelem honlapján a Lakosság/Lakosságvédelem menüpontban elérhető azon középületek listája, amelyek légkondicionáltak, ide mindenki bemehet hűsölni.

Idős rokonaira pedig ilyenkor - mint Mukics Dániel kéri - mindenki figyeljen oda jobban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×