eur:
389.8
usd:
365.88
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bejelentés - A vidéki tanárok egy része akkor is kap extra béremelést, ha az EU nem utal

Gulyás Gergely erről "az EU-val egyetértésben" tett bejelentést a csütörtöki Kormányinfón. A legleszakadottabb régiók érintettek, a pénz rendelkezésre áll.

Vita van kibontakozóban, hogy valójában mi akadályozza közvetlenül a pedagógusok nagyobb arányú béremelését.

A kormány álláspontja szerint a Brüsszelben dolgozó baloldali EP-képviselők vetik latba minden befolyásukat, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó forrásokat, amelyből a beígért pedagógusbér-emelés megvalósítható (2025-re a diplomás átlagbér 80 százalékára, vagyis bruttó 800 ezer forintra 3 lépcsőben)

A Pedagógusok Szakszervezete álláspontja szerint a magyar kormány tárgyalódelegációja már decemberben megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy a források lehívhatók az oktatásra, ehhez csak a költségvetési törvényt kellene egyetlen ponton módosítani.

A kérdés lényegi részét, vagyis a pedagógusok tényleges béremelését Gulyás Gergely is érintette a csütörtök délutáni Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter - Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében - azt mondta: a kormányzat vállalta, hogy ha az unió "kegyeskedik" odaadni a Magyarországnak járó pénzeket, a fent leírt emelés következik be.

"Ha viszont az Európai Uniótól nem kapunk pénzt, azt tudjuk vállalni, hogy a jövő évben az infláció fölött, és legalább 10 százalékkal emeljük a pedagógusok bérét. Itt most egy plusz vállalásunk is van,

a legleszakadottabb térségekben egy többlet béremelést szeretnénk adni a pedagógusoknak, a költségvetés ennek a feltételeit, forrásait tartalmazza"

- jelentette be Gulyás Gergely. Ismert, a jövő évi inflációs terv 6 százalék körüli, amint azt most Varga Mihály is elmondta.

Gulyás Gergely hozzátette, az EU-val egyetértenek abban, hogy vannak régiók, amelyekben ezt a hivatást érdemes többlet juttatással is "ellensúlyozni".

Címlapról ajánljuk
Jakab Ferenc az emelkedő Covid-esetszámokról: valamennyi védettségünk maradt, de kopott

Jakab Ferenc az emelkedő Covid-esetszámokról: "valamennyi védettségünk maradt, de kopott"

Számítani lehetett arra, hogy új Covid-alvariáns jelenik meg, az esetszámok itthon és Európában is emelkednek, a tünetek viszont enyhék - nyilatkozta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese. Jakab Ferenc, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint a védőoltás hatása mára megkopott, a rendelkezésre álló oltások pedig, ha nem is adnak 100 százalékos védelmet az új törzs ellen, azért továbbra is hatékonyak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×