eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.MTI/Rosta Tibor
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szegeden már felkészültek az új napelemes erőművek csatlakozására

A kormány több mint 160 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat kiépítését a napenergia fejlesztésére. Ennek első eleme a helyi ipari igényekre válaszul épült, de lehetőséget teremt a jövőbeli új befektetők igényeinek kiszolgálására is.

Ünnepélyes keretek között felavatták az MVM Démász új, Szeged-Fehértó 132/22 kV-os alállomását Szegeden – írja az MVM Démász Áramhálózati Kft. közleményében.

Az alállomás két 40 MVA-es névleges teljesítményű transzformátora mostantól Szeged új ipari, tudományos központja számára biztosítja a villamos energiát, javítva a déli országrész és Szeged ellátásbiztonságát. Fontos szerepet tölt be a világhírű Szegedi Tudományegyetem és a világszínvonalú ELI lézeres kutatóközpont köré épülő Science Park áramellátásában is.

A Szeged-Fehértó alállomás támogatja majd a megújuló energia hasznosítását:

a későbbiekben esetlegesen megépülő napelemes kiserőművek számára lehetővé teszi a megtermelt energia betáplálását a közcélú villamos hálózatba.

A madárvédelmi szempontokat szem előtt tartva a létesítmény távvezetékeire a legkorszerűbb technológiák és eszközök segítségével – például drónokkal – 2,4 km hosszan madáreltérítő szerelvényeket helyeztek fel. Ez amiatt is indokolt, mert a Fehér-tó ma hazánk második legnagyobb halastórendszere, amelynek egy része éppen a gazdag madárvilága miatt fokozottan védett, illetve Natura 2000-es és ramsari nemzetközi jelentőségű terület.

Szeged, 2023. május 15.
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.
MTI/Rosta Tibor
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én.
(Forrás: MTI/Rosta Tibor).

Koncz Zsófia, az Energiaügyi minisztérium parlamenti államtitkára az InfoRádióban azt mondta, a jövőben az MVM Démász a Bács-Kiskun vármegyei Soltvadkerten szeretne egy hasonló fejlesztést.

A létesítmény 2,7 milliárd forintba került, a kiépített távvezetékrendszerrel együtt pedig 3,6 milliárd forintos fejlesztés történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×