eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a jegybank - a nap hírei

A magyar kormány azt követeli Kijevtől, hogy vegye le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t. Összesen 5 milliárd dollár külső tőkét vonna be a MÁV és a Volán fejlesztéséhez az építési és közlekedési miniszter

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatása mellett érvel a legtöbb uniós tagállam, Magyarország azonban kitart békepárti álláspontja mellett - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Stockholmban. Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén elmondta azt is, hogy a magyar kormány azt követeli Kijevtől, hogy vegye le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t. A tárcavezető úgy fogalmazott: amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány "nagyon nehezen" tárgyal további szankciókról.

Három embert nem engedne uniós szankciós listára venni a magyar kormány, az Európai Bizottság új, már 11. szankció csomagjából. A Szabad Európa értesülése szerint Magyarország az orosz védelmiminiszter-helyettesét, az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Vasutak vezetőjét, és az ukrán gyerekek deportálását segítő tatár elnököt is levetetné a listáról. Az EU újabb 71 orosz hivatalos és húsz jogi személyt helyezne a szankciós listára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnének el.

A megújított Magyarország egyik sikertörténetének nevezte a Veszprémben megvalósult fejlesztéseket a miniszterelnök. Orbán Viktor az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján úgy fogalmazott: a kormány támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen az idén Európa Kulturális Fővárosa. Felidézte: az állam mintegy százmilliárd forinttal támogatta a projektet.

Ismét az erős, jól képzett, a hagyományait megőrző, de modern nemzeti haderő létrejöttét nevezte célnak a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programján tartott előadásában kiemelte: a NATO a tagállamok nemzeti haderőire támaszkodik, ezért is fontos, hogy Magyarországnak jól kiképzett, önálló nemzeti hadereje legyen, amely képes szövetségesi vállalásainak teljesítésére is.

Összesen 5 milliárd dollár külső tőkét vonna be a MÁV és a Volán fejlesztéséhez az építési és közlekedési miniszter. Lázár János a Vasutasok Szakszervezete tisztújító kongresszusán azt mondta: tízéves átalakítási tervre tesz javaslatot a kötöttpályás és a közúti közlekedés területén. A tárcavezető arról is beszélt: a jövőbeni magyarországi ipari beruházások kiszolgálása, a dolgozók mobilitásának fejlesztése érdekében kellene piaci szereplők bevonásával fejleszteni a MÁV-ot és a Volánt.

Nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. világháborúnak – mondta a vezérkari főnök a lengyel nagykövetnek. Böröndi Gábor személyesen találkozott a nagykövettel, miután felháborodást váltott ki minapi kijelentése, hogy az 1939-ben kitört német-lengyel háború „lokális háború" volt, amit békefolyamattal kellett volna megfogni ahelyett, hogy világháborúvá szélesítették volna.

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank az idei felülvizsgálat alapján. A változtatást a magasabb inflációval és az emelkedő bérekkel indokolta a jegybank. Július elsejétől megemelik a küszöbértéket a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő kivételszabálynál. Ezen kívül a kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabályoknál is módosul a küszöbérték. A limit 500 ezer forintról 600 ezer forintra nő.

Márciusban 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkenés tapasztalható, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásban nőtt a termelés. A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól.

Hibásan mérlegelt a mentésirányító, amikor nem életveszélyes kategóriába sorolta a Gálvölgyi János színművészhez kért segélyhívást - állapította meg az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálata. Az OMSZ közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak a segélyhívás fogadása kapcsán, ami megállapította: a mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, emiatt nem történt meg a riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A német nyelvű írásbeli vizsgákkal folytatódott az érettségi. Középszinten több mint 11 ezren, míg emelt szinten mintegy 2 ezren adtak számot tudásukról. Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc, míg emelt szintű írásbeli teljes időtartama 240 perc volt. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között.

Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek; a továbbtanulni vágyók három szakon, lovasakrobata képzésen, bohóc-művész és cirkuszi táncos szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. A képzés alatt a Fővárosi Nagycirkusz gyakorlási és fellépési lehetőséget biztosít a tanulóknak, az új szakok a Budapest Kortárs-tánc Főiskolán indulnak.

Újabb öt évig Fabényi Julia vezeti a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot. A régi-új vezető Csák János kulturális és innovációs minisztertől vette át kinevezését. Fabényi Julia 2013 óta áll a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb magyarországi intézményének az élén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×