eur:
390.96
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vonzóvá és megbecsültté tenné a pedagógus pályát Novák Katalin – a nap hírei

Megbecsültté tenné a pedagóguspályát az államfő. Az Egyesült Államok után már több európai ország is menekíti állampolgárait Szudánból. Berlinben a biztonsági terület dolgozóinak munkabeszüntetése miatt nem indít hétfőn járatokat a repülőtér.

Az államfő szerint a pedagóguspályát minél inkább vonzóvá és megbecsültté kell tenni. Novák Katalin azt mondta: mindent el kell követni azért, hogy a fiatalokat megszólítsa a pedagógusszakma, valamint vissza lehessen hívni a pályára azokat, akik valami miatt elhagyták ezt a hivatást.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint csak meghosszabbítja a migrációs krízist az, hogy az Európai Parlament továbbra is a 8 éve nem működő megoldásokat erőlteti az illegális bevándorlással kapcsolatban. Hidvéghi Balázs a Kossuth rádióban kiemelte: az igazi megoldás az embercsempészet és az illegális belépési kísérletek visszaszorítása lenne továbbá az, ha a határvédelemre helyeznék a hangsúlyt, illetve rögzítenék végre azt az alaptételt, hogy törvénysértő módon nem lehet az Európai Unióba jönni.

Az igazságügyi miniszter szerint jobboldali többséggel új korszak kezdődhetne az Európai Parlament következő ciklusában. Varga Judit az olasz Libero című napilapban megjelent interjúban a gyermekvédelmi törvényre, az olasz-magyar kapcsolatokra, az Oroszországhoz fűződő viszonyra és a migrációra is kitért. Jelezte: a gyermekvédelmi törvény széles társadalmi támogatottságot élvez Magyarországon. A migráció ügyében pedig új stratégiát sürgetett.

Folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók a dél-olaszországi partokhoz. Calabria tartományban 90, a szomszédos Pugliában csaknem 30 migráns kötött ki vasárnap. Lampedusa szigetére néhány óra alatt csaknem 160-an érkeztek különböző hajókkal, amelyeknek a parti őrség és a pénzügyőrség nyújtott segítséget. Kivétel nélkül Afrika középső részéről érkeztek.

Az Egyesült Államok után több európai ország, köztük Magyarország is menekíti állampolgárait Szudánból, ahol egy hete tartanak az összecsapások a hadsereg és a félkatonai fegyveres erők között. Az afrikai országban polgárháborús helyzet uralkodik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: 15 magyar kérte evakuálását az afrikai országból.

A gabonamegállapodás meghosszabbítását és betartását sürgették a 7 legfejlettebb ipari ország gazdasági miniszterei. A G7-ek tárcavezetői közös közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország geopolitikai kényszerítőeszközként használja az élelmiszert. Közölték azt is: készek támogatni Ukrajna újjáépítését, beleértve a mezőgazdasági földek aknamentesítését és a mezőgazdasági infrastruktúra helyreállítását.

Létesítési engedélyt kapott az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőművének építéséhez a Roszatom. A létesítmény Jakutföldön épül meg. A Roszatom tájékoztatása szerint az erőmű megfelel az új atomerőművekkel szemben támasztott összes, a fukusimai baleset után szigorított nukleáris biztonsági követelménynek. A létesítmény előnye, hogy gyorsan felépíthető és később bővíthető.

Berlinben a biztonsági terület dolgozóinak munkabeszüntetése miatt nem indít hétfőn járatokat a repülőtér. A sztrájk az érkező gépeket is érintheti. A légitársaságoknak kell dönteniük arról, hogy felszállnak-e a repülőtérre tartó járataik. A szakszervezet hétvégi, illetve magasabb éjszakai, ünnepnapi és túlórapótlékot szeretne kiharcolni az akcióval.

Elfogták a duisburgi késes támadás gyanúsítottját. A 26 éves szíriai állampolgárságú férfi lakásában a terrorelhárítók két kést foglaltak le, ezek közül valamelyikkel sebesíthetett meg négy férfit kedden, egy belvárosi edzőteremben. Egyikük életveszélyes állapotban van. A támadás okát egyelőre nem ismerik. A Bild úgy értesült: a gyanúsított menedékkérőként érkezett Németországba.

Nagy-Britanniában mobileszközökre kifejlesztett új veszélyhelyzeti riasztórendszert próbáltak ki. A 10 másodperces teszt alatt a bekapcsolt mobiltelefonok és táblagépek képernyőjén erős, szirénaszerű hang és rezgés kíséretében tájékoztatás jelent meg. A riasztórendszert elsősorban súlyos árvizek, gyorsan terjedő tűzvész, szélsőséges időjárás vagy terrortámadások esetére dolgozták ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×