eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Marwan Ali

Katonai akcióval menekítették ki a brit diplomatákat Szudánból

A műveletben a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett alakulatai is részt vettek.

A brit kormány katonai akcióval kimenekítette diplomatáit és családtagjaikat a harcok dúlta Szudánból - jelentette be Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak tájékoztatása szerint a brit fegyveres erők "összetett és gyors" művelettel evakuálták a brit diplomáciai személyzetet az afrikai országból.

A kormányfő hangsúlyozta: London folyamatosan dolgozik a Szudánban maradt brit állampolgárok biztonságának garantálásán.

Ben Wallace brit védelmi miniszter írásos tájékoztatásában közölte, hogy a brit diplomatákat és hozzátartozóikat a szudáni főváros, Kartúm közelében lévő egyik repülőtérről szállították el. Wallace beszámolója szerint is

katonai műveletről volt szó, amelyet a brit fegyveres erők az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és más szövetségesekkel vállvetve hajtott végre.

A védelmi miniszter szerint a műveletben a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt.

Ben Wallace egyenes utalást tett tájékoztatásában arra, hogy

a diplomatákat kimenekítő brit kontingens Ciprusról indult Szudánba.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy szeretné kifejezni háláját minden partnernek, "beleértve Ciprust".

Nagy-Britannia két hatalmas támaszpontövezetet tart fenn Ciprus déli partvidékén, mindkét terület szuverén brit térségnek számít.

A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a brit diplomaták és családtagjaik kimenekítésére az "eszkalálódó fenyegetések" miatt volt szükség.

James Cleverly brit külügyminiszter nyilatkozatában szintén a kartúmi diplomáciai közösséget ért közvetlen fenyegetésekkel indokolta a katonai műveletet. Közölte, hogy Nagy-Britannia átmenetileg bezárja szudáni nagykövetségét és máshova telepíti a képviselet személyzetét.

Cleverly hozzátette: a diplomaták evakuálására a szudáni erőszakcselekmények időleges lanyhulása nyújtott lehetőséget.

Sorra jelentik meg az országok, hogy megkezdték diplomatáik, állampolgáraik kimenekítését Szudánból.

Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×