eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Június 30-ig meghosszabbította az árstopokat a kormány - a nap hírei

Június végéig tilalmat rendelt el az ukrán gabonafélékre és egyéb mezőgazdasági termékekre a kormány. Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében.

Június 30-ig meghosszabbította az árstopokat a kormány – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig elmondta: görög és francia mintára az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolniuk a kiskereskedelmi egységeknek, a csoportból legalább egy terméket az elmúlt 30 napban érvényes legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell kínálni június 1-től. Az akció nem alkalmazható árstopos termékre. A legkisebb boltokra pedig az intézkedés nem vonatkozik.

A Demokratikus Koalíció szerint háborús infláció nem létezik. A párt frakciószóvivője felidézte: egy friss kimutatás szerint az európai inflációs átlag alig több, mint nyolc százalék, míg a magyar infláció több, mint 25 százalék, ami azt jelenti, hogy Magyarországon háromszor akkora a pénzromlás, mint az EU-ban. Az MSZP üdvözölte az árstopok meghosszabbítását, de úgy vélik, hogy áfacsökkentésre is szükség van.

Június végéig tilalmat rendelt el az ukrán gabonafélékre és egyéb mezőgazdasági termékekre a kormány – hangzott el a kormányzati sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklásában azt mondta: az ukrán gabona tönkre teszi a magyar agrárpiacot, ahelyett, hogy Afrikát segítené. A gabonatranzitot engedélyezik, de lezárják az átmenő szállítmányokat. A miniszter bejelentette azt is: az idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés az aszálykárok miatt, a kormány átvállalja a költségeket.

Fokozottan ellenőrzi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szállítmányok Magyarországról történő kilépését elektronikus eszközökkel és pénzügyőrök bevonásával is ellenőrzi a hatóság az illegális lerakások megakadályozására.

Újraindult a fekete-tengeri ukrajnai gabonaexportban résztvevő hajók ellenőrzése – közölte az ENSZ-képviselet szóvivője. Korábban az oroszok és az ukránok megállapodásának hiányában függesztették fel az ellenőrzéseket Isztambulban.

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a szerb energiaügyi miniszterrel közös tájékoztatóján elmondta: megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország idén is 500 millió köbméter földgázt fog tárolni Szerbiának a hazai tárolókban.

10,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 22,4 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 18,2 százalékkal csökkent - ismertette a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó, ha az SZJA és a szociális hozzájárulási adó összege nem haladja meg az 500 ezer forintot. Az első részlet megfizetésének határideje május 22-e.

Már az 500 milliárd forintot is meghaladja a megkötött hitelszerződések értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A forgóeszközhitelből 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet ki a hazai gazdaságba.

Az energiaárak növekedését és az ápolószemélyzet helyzetét nevezte az egészségügyi intézmények legnagyobb problémájának a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György a ReggelInfóban hangsúlyozta: a váratlan mértékű infláció és energiaár-robbanás az állam segítsége nélkül kezelhetetlen. Nagy feladatnak nevezte az alapellátás és az ügyeleti rendszer átalakítását is.

Összesen 600 milliárd forintból újulhattak meg a vidéki egészségügyi intézmények az elmúlt 12 évben - jelentette ki az építési és közlekedési miniszter. Lázár János, a hódmezővásárhelyi kórház uniós és hazai támogatással kialakított új gyermek- és belgyógyászati osztályának átadásán kiemelte: pártállástól függetlenül ellenzi ha egy kormányzat be akar zárni vidéki kórházakat.

A főváros nem emeli a bérletárakat, ameddig ez lehetséges, a jegyeknél ugyanakkor terveznek változást – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: az a cél, hogy a turistákat nagyobb mértékben vonja be a közösségi közlekedés finanszírozásába. Megerősítette, hogy a 3-as metró határidőre elkészül, és továbbra is tervezik a felszíni kötöttpályás közlekedés fejlesztését. Karácsony Gergely megerősítette, hogy újraindul a főpolgármesteri tisztségért, és arra számít, hogy őszre születik meg az önkormányzati választási megállapodás az ellenzéki pártok között.

Ukrajna helye a NATO-ban van - jelentette ki a szervezet főtitkára Kijevben. Jens Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott tájékoztatón az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatását is megígérte, és elmondta, hogy eddig a NATO-szövetségesek már több tízezer ukrán katonát képeztek ki és 65 milliárd eurós katonai segítséget nyújtottak az országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×