eur:
391.05
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Unrecognizable supermarket aisle as background
Nyitókép: estherpoon/Getty Images

Kormánydöntés: jön a kötelező akciózás az élelmiszerüzletekben

A kormány legkésőbb július elsejétől kötelezni fogja a nagy kiskereskedelmi láncokat, hogy hetente egy-egy termékkategóriában legalább 10 százalékkal csökkentsék az árakat – jelentette be Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón.

Amíg háború van, addig magas infláció is lesz, de a kormány mindent megtesz azért, hogy év végére egy számjegyű mértékre szorítsa le – közölte Gulyás Gergely, mielőtt bejelentette, hogy – amint azt már Orbán Viktor a rádióinterjújában jelezte – meghosszabbítják az élelmiszerekre vonatkozó árstopokat, és most kiderült, hogy két hónappal, június 30-ig.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy további lépéseket is tesz a kormány az árak leszorítása érdekében. Szentkirályi Alexandra ismertette is a részleteket a Kormányinfón. Az egyik ilyen lépés az online árfigyelő rendszer bevezetése lesz – legkésőbb július elsejéig –, ennek révén a fogyasztók tisztában lesznek az árakkal, de az árképzést a Gazdasági Versenyhivatal is folyamatosan vizsgálni fogja. Közben pedig folytatódnak a boltokban a hatósági ellenőrzések is, eddig 6428 boltban jártak már az árstopos szabályok betartását figyelő ellenőrök. "Nincs helye ebben a helyzetben a nyerészkedésnek" – jelentette ki a kormányszóvivő.

Egy görög és francia mintára kialakított új eszközről is döntött a kormány:

akciók meghirdetésére fogja kötelezni az üzleteket.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, a részleteket még most dolgozza ki a szaktárca, de az már ismert, hogy az alapvető élelmiszereket húsz kategóriába sorolják be, és a termékcsoportokban az előző harminc nap legolcsóbb árához képest legalább tíz százalékkal kell olcsóbban kell kínálni egy-egy szabadon választott terméket, és hetente változhatnak ezek az áruk, de árstoposok nem lehetnek.

A kötelezettséget legkésőbb június elsején vezetik be, és Szentkirályi Alexandra szavai szerint a kisebb boltokra nem vonatkozik majd, csak bizonyos árbevétel felett a kiskereskedelmi láncokra.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×