eur:
389.31
usd:
362.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a külhoni magyar gyermekegészségügyi prevenciós szakemberek második alkalommal megrendezett képzésén Budapesten 2018. október 3-án. A rendezvényen ötven külhoni - Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról érkező - magyar szakember vesz részt a Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési program keretében.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Velkey György: nem igazságos a jelenlegi kórházfinanszírozás

Az egészségügyi intézmények két legégetőbb problémájáról, a megugrott energiaköltségekről és az ápolóhiányról is szó volt a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén.

Az energiaárak növekedése nagyon nehéz gazdasági helyzetet okozott a kórházakban, és bár részleges kompenzációt kaptak, továbbra is komoly adósságállománnyal küzdenek az egészségügyi intézmények – hívta fel a figyelmet a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György a másik égető problémaként az ápolók hiányát említette. "Sajnos nehezebben motiválhatók, miután a januári béremelésük első üteme júniusra csúszik" – jegyezte meg. Pótlásuk napi szinten kihívás elé állítja az intézményeket, főleg a nagy szaktudást igénylő műtők és intenzív osztályok esetében, de akár az idősgyógyászatban és a krónikus ellátásban, ami a meglévő ápolókra is nagy terhet ró – tette hozzá a szakember.

Nem egyszerűsíti a helyzetet – jegyezte meg a kórházszövetség elnöke –, hogy több, a kórházakat érintő átalakítást zajlik az országban. Például a vármegyei integráció, ami az egyes intézmények közötti feladatmegosztást írja újra, az egészségpolitika vagy a központi közbeszerzések ügye – ezért állandó jelleggel tárgyalásban állnak a döntéshozókkal.

Velkey György szerint is megfontolandó a magánegészségügyi szolgáltatók bevonása a várólisták ledolgozásába, de olyan sok elemből áll ez a kérdés, ezért nem lehet rá egy gyors választ adni.

„Ha alaposan körbejárják, akkor nem tartom ördögtől valónak, de nem egyszerű dolog egy ilyen részfeladatra a bevonásuk.”

A kórházak rendszeresen visszatérő, nemrégiben ismét rekordot döntő adósságát illetően jelezte: a mostani adósságállomány jelentős része az energiaárrobbanással kapcsolatos. Szerinte ezt úgy lehet orvosolni, ha teljes kompenzációt kapnak erre az intézetek. Elismerte viszont, hogy ettől függetlenül is komoly adósságállomány-növekedés tapasztalható évről évre.

Velkey György szerint az érvényes finanszírozási szabályok nem egészen igazságosak, miután van olyan beteg-, illetve ellátáscsoport, amiért kevesebb pénz jár, mint amit rá kell költenie a kórházaknak. Szerinte valós elvárásokat akkor lehet megfogalmazni, ha majd valóban értéken finanszírozottak lesznek a beavatkozások, "ha a most hiányzó pénzt előre megkapják az intézetek azokra a beavatkozásokra, amiket valójában el is végeztek”.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint

az új ügyeleti rendszer nagyobb feladat elé állítja a kórházakat, mint ami szükséges volna,

ugyanis azokban a vármegyékben, ahol beindult a folyamat, az alapellátók nem tudják maradéktalanul kiállítani az alapellátási ügyeletet, ezért a kórházi orvosoknak és asszisztenseknek is be kell segíteniük, ahelyett hogy a saját feladataikra koncentrálnának. Ebben a tekintetben a sürgősségi osztályok és sürgősségi fogadóhelyek ügyeletének kiállítása, valamint az oda érkező betegforgalom kezelése hárul a kórházakra, ami jelentős feladat – tette hozzá Velkey György, aki az viszont jónak tartja, hogy a megyék hónapról hónapra csatlakoznak a rendszerbe, mert így az eddigi tapasztalatok hasznosíthatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×