eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – a nap hírei

Lengyelország után Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – jelentette be az agrárminiszter. Gyorsítaná a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését a hét legfejlettebb ipari ország. Szudánban már 56 halálos áldozata van a hadsereg és a rivális milícia összecsapásainak.

Lengyelország után Magyarország is megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István indoklása szerint az import komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára. Hozzátette: a behozatal korlátozása átmeneti jellegű és június 30-ig tart. Szerinte ez elegendő idő lehet tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Lengyelország és Magyarország egyoldalú döntése az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának megtiltásáról teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője, értesült a Reuters. A Bizottság közleménye kiemeli: a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el, illetve nagy szükség van a döntések unión belüli összehangolására. Az ukrán agrár- és élelmiszerügyi minisztérium korábbi közlése szerint a lengyel tilalom megszegi a kétoldalú exportegyezményeket. A tervek szerint az ukrán és a lengyel miniszterek hétfőn találkoznak annak érdekében, hogy rendezzék a kérdést. Korábban Szlovákiában is betiltották az ukrán gabonát illetve az ukrán gabonatermékek forgalmazását.

Lengyelországban merénylet gyanúja miatt eljárást kezdeményez a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében a vizsgálóbizottság. A bűncselekmény gyanúját megfogalmazó, az ügyészséghez benyújtandó bizottsági jelentés a Lech Kaczynski lengyel elnök ellen elkövetett merényletről, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember meggyilkolásáról szól. A legfontosabb bizonyítóanyag az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének számítógépes rekonstrukciója. A robbanószerek jelenlétét külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették.

Az idén 25 országban 1,4 milliárd forint értékben segíti Magyarország a közösségek helyben maradását a Hungary Helps Programmal - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország ezeréves keresztény államiságából adódóan kiemelten támogatja a keresztény közösségeket. Élelmiszeradományokat küld Afrikába, ahol részben a természeti katasztrófák, részben az extrém ideológiák terjedése miatt éhezik a helyi lakosság.

Szudánban már 56 halálos áldozata van a hadsereg és a rivális milícia összecsapásainak. 600-an megsebesültek. A főváros több részén robbanásokat lehet hallani. Több világszervezet és kormány tűzszünetre szólított fel. A szudáni konfliktus szereplői jóváhagyták az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszünetre vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében vasárnap délután négy órától este hét óráig fegyver nyugvás volt. A félkatonai erők ugyanakkor közölték: addig nem állnak le, amíg nem veszik át az összes katonai bázis ellenőrzését az országban. Az ENSZ Világélelmezési Programja felfüggesztette tevékenységét Szudánban, miután a szervezet három alkalmazottja életét vesztette a hadsereg és félkatonai fegyveresek összecsapásaiban.

Gyorsítaná a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését a hét legfejlettebb ipari ország. A G7-ek energia-, klíma- és környezetvédelmi miniszterei tavaly már elkötelezték magukat amellett, hogy 2035-re a villamosenergia-ágazat nagy részét szén-dioxid-mentessé teszik, és ezt a célt most megerősítették. A tagok elismerték a földgázfogyasztás csökkentésének szükségességét, ugyanakkor nem vállaltak konkrét időpontot a döntés végrehajtására, amire az Egyesült Királyság Franciaország támogatásával 2030-as határidőt javasolt. A G7-ek célja, hogy legkésőbb 2050-re elérjék a nulla kibocsájtást az energiarendszerekben.

Átadták a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részben felújított egykori kriptongyár épületét Ajkán. A területfejlesztési miniszter a magyar ipartörténet és művészettörténet kiemelkedő emlékének nevezte a gyárépületet. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a beruházás ráirányíthatja Európa figyelmét a városra és környékére is. Hozzátette: az épületben számos rendezvényt tartanak majd, amelyek mások mellett bemutatják az olyan régi szakmákat, mint az üveg- és timföldgyártás, valamint az alumíniumkohászat.

A kortársak felelősségét és az oktatás szerepét hangsúlyozták az idei Élet menete szónokai Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta Budapest munkaszolgálatosoknak állított két emlékműve között haladt. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a munkaszolgálatosokról kevés szó esik a megemlékezéseken, pedig 1939-től több mint százezer zsidó és nem zsidó embert vezényeltek munkaszolgálatra, kényszerítettek munkatáborokba. Közülük 60 ezren nem élték túl a szolgálatot az embertelen, kegyetlen bánásmód és körülmények miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×