eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Závecz Tibor: ilyen még nem volt

A Fidesz ugyan elvesztett 700 ezer szavazót, de így is magabiztosan vezet, és a további lemorzsolódás is megállt. Ez derült a Republikon legfrissebb podcastjából, ahol a Závecz Research vezetője ismertette a legfrissebb kutatási adatokat. Ezekből az is kiderül, hogy a DK lett az ellenzék vezető ereje, a parlamentbe pedig rajtuk és a kormánypártokon kívül csak a Mi Hazánk és a Momentum jutna be most vasárnap.

A Fidesz-KDNP támogatóinak száma a tavalyi három és fél millióról mostanra 700 ezerrel csökkent – a Republikon legfrissebb podcastjában Stranger Márton, a Republikon kutatója beszélgetett Závecz Tiborral, a Závecz Research alapító ügyvezetőjével.

„Nagyjából most a Fidesz meg tudta állítani ezt a folyamatot ebben a nagyságrendben. Az a kihívás az ellenzéknek, hogy ezt a cirka két és fél millió szavazót valahogy meghaladja” – mondta Závecz Tibor.

Az ellenzéki oldalon leginkább a DK tudott megerősödni.

„Igazi nagy átrendeződés nem történt, nagyon fontos szerintem, hogy sokkal messzebb van mindenféle ellenzéki együttműködésnek az esélye, mint korábban, egy évvel ezelőtt vagy másfél évvel ezelőtt volt. Szerintem

most nagyon erős egymásnak feszülés van,

nyilvánvalóan ennek az is az oka, hogy az önkormányzati választásokon mindegyik párt minél több pozíciót akar magának fogni” – tért rá az ellenzéken belüli folyamatokra a Závecz Research alapító ügyvezetője.

Az ellenzéki pártokat azonban biztosan nem segíti, hogy jövő tavasszal egyszerre tartanak majd önkormányzati és európai parlamenti választásokat.

„Ilyen még nem volt. A választók tudatos része nagyon sok mindent meg fog tanulni, magától rá fog jönni, meg ha néhányszor elmondják neki, akkor nyilván így is fog cselekedni. De nem csak tudatos választók vannak, hanem magas részvételnél valószínűleg olyanok is elmennek, akik vagy azért mennek el,

  • mert egy pártra le akarják adni a voksot az EP választáson, vagy azért,
  • mert az önkormányzati választáson mindenképpen újra akarják választani a mostani polgármesterüket,

és ez két nagyon különböző dolog – mondta Závecz Tibor.

A különböző intézetek közvélemény-kutatási adatai ugyan eltérhetnek egymástól, de néhány kérdésben konszenzus van.

„A Fidesz nagyon vezet, az ellenzéki pártok közül a DK a legerősebb, a Mi Hazánk a harmadik a sorban, és akkor azt lehet talán még látni, hogy a Momentum az inkább talán fölötte lehet a bejutásnak, az összes többi párt pedig inkább alatta” – összegezte a közvélemény-kutatásokból kiolvasható adatokat.

Az összevont EP- és önkormányzati választásokat jövő májusban tartják, ennek egyik érdekessége, hogy polgármestereket ezúttal kivételesen nem 5, hanem 4 és fél évre választunk.

(Nyitóképünkön Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×