eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok voltunk és maradtunk

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén. Szóba került a Völner-ügy, az orosz-ukrán háború, a kötelező kamarai tagság és a viziközművek helyzete is.

A DK-s Kálmán Olga azt kérdezte meg Orbán Viktortól, hogy az tudott-e a korrupcióval vádolt Völner Pál volt miniszterhelyettes üzelmeiről. A miniszterelnök emlékeztette őt, hogy folyamatban lévő büntetőügyről van szó, majd kijelentette, hogy ő személyesen mindig betartja és betartatja a törvényeket, hiszen erre tett esküt.

A momentumos Gelencsér Ferenc azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormányoldalon volt MSZMP-tagok és KISZ-titkárok is vannak.

"Mi szabadságharcosok voltunk és maradtunk" - válaszolta neki Orbán Viktor, rámutatva, hogy volt kommunisták leginkább a baloldalon vannak.

A szocialista Gurmai Zita visszautasította, hogy az ellenzék háborúpárti csak azért, mert nem szavazta meg a kormánypártok békepárti határozatát. A miniszterelnök szerint viszont az bizony háborúpártiság, hogy az ellenzék például támogatná a fegyverszállításokat Ukrajnának.

A jobbikos Lukács László György azt kérdezte meg a kormányfőtől, hogy nem kellene-e megszüntetni a kötelező tagságot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában is, ahogyan az orvosiban tették.

"Parragh László kamarája a vállalkozóknak szükséges segítséget nem nyújtja, érdekét nem védi, és azt az 5000 forintot is lényegében sápként beszedi tőlük, miközben érdemi munkát cserébe nem ad."

A kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara illetékes - válaszolta Orbán Viktor, kitérve az orvosi kamarára is.

"Ha fölmerül a gyanú, hogy a kötelező tagság jogi lehetőségét a kamarai tagokra nyomásgyakorlásra, vagyis hatalommal való visszaélésre használják föl, akkor se számolunk föl kamarát, mert ez nincs jogunk és ilyen szándékunk sincs, de a kötelező tagságot ebben az esetben meg kell szüntetni. Ez történt a Magyar Orvosi Kamarával. Egyébként az orvosi kamarának sok sikert, eredményes szakmai munkát és további partnerséget kívánok a kormánnyal való együttműködésben."

A Mi Hazánk frakcióvezetője, Toroczkai László arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy pártja nonprofittá tenné a végrehajtói rendszert. Orbán Viktor nem tartja működőképes megoldásnak a Mi Hazánk javaslatát.

Az LMP és Keresztes László Lóránt a viziközművek felújítását szorgalmazta. A miniszterelnök szerint a kormány elkötelezett az egyébként 3000 milliárd forintba kerülő teljes rekonstrukció mellett, és az a célja, hogy a vízdíj az egész országban mindenhol ugyanannyi legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×