eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb 180 napra meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet - a nap hírei

Magyarország egy évvel a határidő előtt teljesíteni fogja a védelmi költségek emelését célzó NATO-vállalást. Felelős döntésre kér mindenkit a húsvéti időszakban a kisállatok vásárlása előtt az állatvédelemért felelős kormánybiztos.

Újabb 180 napra meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet. A Magyar közlönyben megjelent rendelet az orosz-ukrán háború következményeivel indokolja az intézkedést. Mindez a rendeleti kormányzás folytatását jelenti, vagyis a törvényeket továbbra is rendszeresen módosíthatják alacsonyabb rendű jogszabályokkal, kormányrendeletekkel.

Magyarország egy évvel a határidő előtt teljesíteni fogja a védelmi költségek emelését célzó NATO-vállalást - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter felidézte, hogy a szervezet célkitűzése értelmében a védelmi költségeknek el kell érniük a bruttó hazai termék legalább két százalékát. Hangsúlyozta: Magyarország azon kilenc NATO tagország között szerepel, akik még az idén teljesíteni tudják az elvárást. A külgazdasági és külügyminiszter a NATO ülésén Brüsszelben jelezte azt is, hogy Magyarország sem szeretné, hogy a NATO egy Kína-ellenes blokká váljon.

A NATO-tagországok megállapodtak, hogy többéves stratégiai segítségnyújtási programot dolgoznak ki Ukrajna számára – közölte a szervezet főtitkára. Jens Stoltenbreg a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján elmondta: a hosszú távú segítségnyújtási program magában foglalja Ukrajna védelmi kapacitásainak megerősítését, valamint az áttérés megkönnyítését a szovjet gyártmányú felszerelésekről a NATO-szabványúakra.

Két újabb katonai segélycsomagot küld az Egyesült Államok Ukrajnának 500 millió dollár értékben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleménye szerint az újabb csomagban elsősorban lőszerek vannak, mások mellett az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétatüzérségi eszközök számára. A másik támogatás a légvédelmi képességek fejlesztésére szolgál, valamint szintén tartalmaz lőszereket, rakétákat és egyéb tüzérségi eszközöket.

A magyar egyetemisták ugyanúgy pályázhatnak az Erasmus ösztöndíjakra az őszi szemeszterben is, ahogyan eddig - jelentette ki a területfejlesztési miniszter Brüsszelben. Navracsics Tibor három uniós biztossal egyeztetett, és úgy értkelte: közel lehet a megállapodás a vitás kérdések megoldásánál, már májusban az országgyűlés elé kerülhet az erről szóló javaslat.

Februárban 4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az első becslés alapján az ipari kibocsátás januárhoz mérten 0,3 százalékkal emelkedett. A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

Eddig mintegy 10 ezer álláskereső munkához jutását segítették az új munkahelyteremtő programok – mondta Czomba Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkár. A kérelmek többsége mikro- és kisvállalkozásoktól érkezett szerint a decemberben indult programokra A kormány a programokhoz 10 milliárd forintnyi támogatást biztosított.

Utólag is érvényesíthetők az év közben igénybe nem vett szja-kedvezmények – hívja fel a figyelmet a NAV. Az adóhatóság közölte: aki nem érvényesítette havonta a személyi jövedelemadóból számára járó kedvezményt tavaly, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait. A részletekről a NAV honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lezárult a Posta Biztosító felvásárlása. A Magyar Államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 66,9 százalékos, eddig külföldi kézben lévő üzletrészt vásárolt a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye azt hangsúlyozza, hogy ezzel 100 százalékban magyar kézbe került a vállalatcsoport.

Országszerte 120 kilométeren, összesen több mint 41,4 milliárd forint értékben indultak el a burkolatfelújítások az állami kezelésű közúthálózaton – tájékoztat a Magyar Közút. A márciusban induló, illetve folytatódó munkák közül a leghosszabb szakaszon, 16 kilométeren a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyház-Nagymágocs-Székkutas összekötő út újul meg, valamint a Békés és Csongrád-Csanád vármegyét is érintő Orosháza-Szentes összekötő út 13,2 kilométeren.

Tavaly év végén 2147 nyilvános elektromos autótöltő-berendezés működött az országban, ez 14 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A legtöbb töltőállomás továbbra is a fővárosban, illetve Pest vármegyében érhető el, de a tavalyi évben szinte minden vármegyében nőtt a számuk.

Az idén 30 helyszínen 50 programmal várja az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Koncerteket, táncelőadásokat, nem szokványos színházi produkciókat, irodalmi, képzőművészeti programokat és divatbemutatót is láthat majd a közönség. A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 20-tól május 2-ig tart.

Felelős döntésre kér mindenkit a húsvéti időszakban a kisállatok vásárlása előtt az állatvédelemért felelős kormánybiztos. Ovádi Péter szerint húsvét alkalmából egy nyúl beszerzése a legtöbb esetben csak impulzusvásárlás, ugyanakkor számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatást és etetést, vagy jelképes örökbefogadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×