eur:
368.54
usd:
344.72
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Fotó: Főtaxi
Nyitókép: Kondella Misi Photography/Főtaxi

Döntés előtt: keményen lépne fel a renitens taxisokkal szemben a főváros

Elfogadhatatlannak tartják a kormány javaslatát a járóbeteg-ellátás államosítására a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és DK-s képviselői.

A közgyűlés szerdai ülése előtt Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: tíz évvel ezelőtt döntött a kormány a fővárosi kórházak államosításáról, azóta "kilométer hosszú várólista, amortizálódó épületek és komoly szakemberhiány" alakult ki. Komoly kockázatot jelent kórházba kerülni, de nem az orvosok vagy az ápolók miatt - értékelt.

Hozzátette: az országos kórházi főigazgató fővárosnak küldött leveléből - amelyben Jenei Zoltán felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét - nem derül ki, miért is lenne jó, ha az állam átvenné a járóbeteg-ellátást.

A politikus, aki a XIV. kerület polgármestere is, közölte: nem kívánja átadni a kormánynak a szakellátó intézményeit sem a főváros, sem Zugló. A közgyűlés a szerdai ülésén tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy a fővároshoz tartozó járóbeteg-szakellátás továbbra is a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában maradjon.

Horváth Csaba hangsúlyozta: nyitottak a partneri tárgyalásra, de csak a betegellátás biztonsága és a finanszírozás biztosítása mellett.

Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a kormány 2011-ben kezdett az érintettek tiltakozása ellenére az oktatási rendszer "erőszakos centralizálásába". Azt mondta, a kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, "lábbal tiporta" az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására.

Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér - vetítette előre.

Kiemelte: az önkormányzatok a helyi igényeket felmérve, a polgárok igényeihez alakították a szakrendelőket, a járóbeteg-ellátást, de a központosítás után nőni fognak a várólisták.

Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évre járó támogatást, és tegyen meg mindent az orvos- és szakápolóhiány csillapítása érdekében. Felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra: nem elég, ha "alibiből" megszavazzák a fővárosi járóbeteg-ellátás fővárosi kézben tartását, komolyan kell lobbizniuk azért, hogy valóban jó legyen a budapesti ellátás.

Kitiltanák a budai Várból a szabálytalankodó taxisokat

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt arról a javaslatról, ami alapján a jövőben fél évre kitilthatók lesznek a budai Várból a szabálytalankodó taxisok - mondta el V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte, a Várban évek óta problémát jelentenek a "hiénataxisok", akik tilosban parkolnak, és - elsősorban a külföldi turistákat - eltúlzott árakon szállítják. Hozzátette: egyeztetést hívott össze a taxiszervezetek képviselőivel, a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val, és ennek nyomán kezdeményezték a parkolási rendelet módosítását, amelyről szerdán dönthet a közgyűlés.

Elmondta: a módosítás nyomán a szabályokat megszegő taxisokat fél évre kitilthatják a Vár területéről. Az ellenőrzést a Budavári Önkormányzat közterület-felügyelete és parkolási társasága végzi majd.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×