eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Földön fekvő férfi a nyugdíjreform ellen tüntetők és rohamrendőrök összecsapása közben Párizsban 2023. március 28-án. Emmanuel Macron francia elnök széles körű felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt.
Nyitókép: Földön fekvő férfi a nyugdíjreform ellen tüntetők és rohamrendőrök összecsapása közben Párizsban 2023. március 28-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az utcai tüntetések miatt 13 ezer rendfenntartót mozgósítanak Franciaországban - a nap hírei

7,6 százalékkal csökkent a reálkereset, annak ellenére, hogy 73 ezer forinttal emelkedtek a bérek tavalyhoz képest. Nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Franciaországban 13 ezer rendfenntartót mozgósítanak országszerte az utcai tüntetések miatt.

Januárban 16,1 százalékkal, 528 ezer forintra nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, a nettó átlagkereset éves összevetésben 16 százalékkal emelkedett, 363.900 forintra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a reálkereset 7,6 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,7 százalékos növekedése mellett. A bruttó átlagkereset az információ- és kommunikációszektorban volt a legmagasabb és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 ezer forinttal emelkedett a tavalyi 455 ezer forintról. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy a magas infláció miatt hiába látható érdemi béremelkedés, a fizetések vásárlóereje jelentősen csökken.

Nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A 18 százalékos irányadó kamat mértékét sem módosította a testület. A monetáris tanács korábban azt közölte: a 13 százalékos alapkamat módosítása nincs napirenden, továbbá a 18 százalékos irányadó kamat fenntartása is szükséges az infláció megtörése és az árstabilitás elérése érdekében.

Az alapkamat csökkentése nincs napirenden, az infláció letöréséhez a jelenlegi szint fenntartása szükséges – mondta a Monetáris Tanács ülése után a jegybank alelnöke. Virágh Barnabás hozzátette: az egynapos betéti tendereken is szükséges a 18 százalékos irányadó kamat fenntartása. Hangsúlyozta: április elsejétől napi megfeleléssel 10 százalékra emelkedik a bankok kötelező tartalékrátája, amivel tovább szigorodik a kötelező tartalékeszköz likviditásra gyakorolt hatása. Számottevően csökkentek az energiaárak, így az energiaimporthoz kapcsolt euróeladási eszköz is csak március 31-ig marad elérhető.

Újabb egy évre meghosszabbították a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentéséről szóló vállalásukat az unió tagországai, Magyarország és Lengyelország ugyanakkor nemmel szavazott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós energiaügyi tanács szünetében veszélyesnek nevezte a javaslatot. Azzal érvelt, hogy ha az ipar földgázfelhasználását mesterségesen csökkenteni kell, akkor az azt jelenti, hogy visszaeshet a gazdaság.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a kormány továbbra is együttműködik a Roszatommal a paksi bővítésben. A miniszter elmondta: a francia Framatome szerepének növelése csak az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, mert a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt. Hozzátette: francia vezetéssel, 12 uniós ország részvételével nukleáris koalíció alakult. Már 7 ország tervez vagy épít új atomerőművet, hogy kivédje az áringadozásokat.

Jóváhagyták a dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását az uniós tagállamok. A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személygépkocsiknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék. Az uniós tagállamok energiaügyi miniszterei abban is megállapodtak, hogy 12 hónappal meghosszabbítják a gázfelhasználásuk 15 százalékos csökkentésére vonatkozó önkéntes célkitűzést.

Franciaországban 13 ezer rendfenntartót mozgósítanak ma országszerte a nyugdíjreform ellen már 10. alkalommal meghirdetett utcai felvonulások miatt. Közben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés. Párizsban 5500 rendőr lesz az utcákon, a hatóságok több mint ezer radikális tiltakozóra számítanak, akik egy része külföldről érkezik. Az energiatermelésben és -ellátásban dolgozók vesznek részt a legjelentősebb számban a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előíró törvény elleni tiltakozásokban.

Humza Yousafot, a skót kormány eddigi egészségügyi miniszterét választotta Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Elődje, Nicola Sturgeon február 15-én váratlanul jelentette be, hogy távozik a függetlenségre törekvő kormányzó Skót Nemzeti Párt éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is. Utódját a párt tagsága választhatta meg és a jelöltek közül Humza Yousaf kapta a legtöbb szavazatot. Ezzel ő lett a párt új vezetője, és Skócia új miniszterelnöke. Humza Yousaf pakisztáni bevándorlók gyereke, de ő már Glasgowban született.

Áprilistól Panyi Miklós jelenlegi stratégiai államtitkár lesz a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a március végén távozó Fürjes Balázs után. Április elsejétől a tárca parlamenti és stratégiai államtitkársága összevontan működik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azután közölte, hogy tegnap Fürjes Balázs bejelentette: lemond parlamenti államtitkári és miniszterhelyettesi posztjáról és visszatér a magánszektorba, valamint emellett megpályázza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagságát.

Az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését javasolja a nemzetközi versenyekre Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A NOB végrehajtó bizottságának döntése értelmében semleges színekben térhetnének vissza az ukrajnai háború miatt kizárt sportolók. A két ország azon versenyzőit, akiknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják a viadalokról. Thomas Bach, a NOB elnöke hangsúlyozta: a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×