eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Závecz Research: zsugorodott a Fidesz-tábor, de csak mostanáig

Fékeződött, szinte megállt a Fidesz 2022 második felétől tapasztalható visszaesése – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint az ellenzéki pártok közül a DK a legerősebb, folyamatosan bővül a tábora, de a Mi Hazánk és a Momentum is araszol felfelé.

A parlamenti választásokat követően még új szavazók is mentek a kormánypártokhoz, a legmagasabb adat volt a rendszerváltás óta a 46 százalékos májusi támogatottság. Utána volt egy fogyatkozás novemberben, 33 százalék volt a Fidesz és a KDNP támogatottsága. Azóta most volt a Závecz Research következő felmérése.

"32 százalék, most már csak árnyalatnyi lemorzsolódás volt, ezért mondtuk azt, hogy az egy százalékpontos csökkenés messze a hibahatáron belül van, tehát lényegében megállt a lejtőn a Fidesz, a támogatottsága stagnál, és nagyon magasan vezet a többi párt előtt" – fogalmazott a kutatási adatokat értékelve Závecz Tibor ügyvezető.

Hogy minek köszönhető a lemorzsolódás vége, arra a választ messzebbről kezdte.

"A szavazótáborok több részletből tevődnek össze. Vannak a magszavazók, akik nagyon erősen kötődnek, van egy gyűrű, akik nem régóta szavazók valahová, de már számos esztendőt eltöltöttek egy pártnál, és valószínűleg egy-két választáson már odaadták voksukat. És vannak az úgynevezett perifériaszavazók, akik lazábban kötődnek. A Fidesz esetében ez a periféria-szavazóréteg távozott, nekik nem kell sok, tehát ha egy rossz hírt hallanak a belpolitikában, ezek főleg az egzisztenciájukat gyengítő döntések vagy következmények, akkor ők eltávolodnak a bizonytalanok csoportjába. Itt valószínűleg arról van szó, ezt sejtetik a számok, hogy a Fidesz táborában ez az úgynevezett mag és gyűrű körülbelül ugyanakkora lehet – a választópolgárok egyharmada –, ahol most tart. Kicsi az esélye annak, hogy tovább erodálódik a tábor, egyelőre stabilan uralja ezt a szavazótábort a Fidesz vezetése."

Az ellenzéki pártok támogatottságáról elmondta, "két pártról mondhatjuk azt, hogy megy fölfelé". "Nem nagy lépésekben, kicsikben, de mind a kettőnél érzékelhető: az egyik a Demokratikus Koalíció, amelyik a második legerősebb párt napjainkban, a teljes népességen belül 12 százalékon áll, és ugyanez az araszolgatás jellemző a Mi Hazánkra, a teljes népesség 7 százalékát tudja maguk mögött, ez egy erős félmilliós szám" – mondta.

A Momentum szerinte "egy érdekes párt" ilyen szempontból. "A tavalyi évben mondhatjuk azt, hogy hullámzó volt a támogatottsága, a legutolsó adatfelvételhez képest, ami novemberben volt, két százalékpontot emelkedett, amire az ember már felkapja a fejét. Nyilvánvaló, hogy annak a kampánynak, ami a szemünk előtt zajlott országszerte Donáth Anna képével, van következménye a politika világában, ez szavazókat hozhat" – fejtegette Závecz Tibor.

Ez a három párt van szerinte emelkedő pályán, a többiek stagnálnak, a Jobbik süllyed.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×