eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b-j).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Závecz Research: zsugorodott a Fidesz-tábor, de csak mostanáig

Fékeződött, szinte megállt a Fidesz 2022 második felétől tapasztalható visszaesése – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint az ellenzéki pártok közül a DK a legerősebb, folyamatosan bővül a tábora, de a Mi Hazánk és a Momentum is araszol felfelé.

A parlamenti választásokat követően még új szavazók is mentek a kormánypártokhoz, a legmagasabb adat volt a rendszerváltás óta a 46 százalékos májusi támogatottság. Utána volt egy fogyatkozás novemberben, 33 százalék volt a Fidesz és a KDNP támogatottsága. Azóta most volt a Závecz Research következő felmérése.

"32 százalék, most már csak árnyalatnyi lemorzsolódás volt, ezért mondtuk azt, hogy az egy százalékpontos csökkenés messze a hibahatáron belül van, tehát lényegében megállt a lejtőn a Fidesz, a támogatottsága stagnál, és nagyon magasan vezet a többi párt előtt" – fogalmazott a kutatási adatokat értékelve Závecz Tibor ügyvezető.

Hogy minek köszönhető a lemorzsolódás vége, arra a választ messzebbről kezdte.

"A szavazótáborok több részletből tevődnek össze. Vannak a magszavazók, akik nagyon erősen kötődnek, van egy gyűrű, akik nem régóta szavazók valahová, de már számos esztendőt eltöltöttek egy pártnál, és valószínűleg egy-két választáson már odaadták voksukat. És vannak az úgynevezett perifériaszavazók, akik lazábban kötődnek. A Fidesz esetében ez a periféria-szavazóréteg távozott, nekik nem kell sok, tehát ha egy rossz hírt hallanak a belpolitikában, ezek főleg az egzisztenciájukat gyengítő döntések vagy következmények, akkor ők eltávolodnak a bizonytalanok csoportjába. Itt valószínűleg arról van szó, ezt sejtetik a számok, hogy a Fidesz táborában ez az úgynevezett mag és gyűrű körülbelül ugyanakkora lehet – a választópolgárok egyharmada –, ahol most tart. Kicsi az esélye annak, hogy tovább erodálódik a tábor, egyelőre stabilan uralja ezt a szavazótábort a Fidesz vezetése."

Az ellenzéki pártok támogatottságáról elmondta, "két pártról mondhatjuk azt, hogy megy fölfelé". "Nem nagy lépésekben, kicsikben, de mind a kettőnél érzékelhető: az egyik a Demokratikus Koalíció, amelyik a második legerősebb párt napjainkban, a teljes népességen belül 12 százalékon áll, és ugyanez az araszolgatás jellemző a Mi Hazánkra, a teljes népesség 7 százalékát tudja maguk mögött, ez egy erős félmilliós szám" – mondta.

A Momentum szerinte "egy érdekes párt" ilyen szempontból. "A tavalyi évben mondhatjuk azt, hogy hullámzó volt a támogatottsága, a legutolsó adatfelvételhez képest, ami novemberben volt, két százalékpontot emelkedett, amire az ember már felkapja a fejét. Nyilvánvaló, hogy annak a kampánynak, ami a szemünk előtt zajlott országszerte Donáth Anna képével, van következménye a politika világában, ez szavazókat hozhat" – fejtegette Závecz Tibor.

Ez a három párt van szerinte emelkedő pályán, a többiek stagnálnak, a Jobbik süllyed.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×