eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook

Budapesti támadások: folytatódik a hajtóvadászat, eddig négy elkövetőt fogott el a rendőrség

Négy esetben támadt emberekre egy legalább 15 fős csoport Budapesten az elmúlt napokban, a nyolc áldozatból hárman súlyos sérülést szenvedtek. A rendőrség hétfő tájékoztatása szerint négy ember fogtak el, a sértetteket a ruházatuk alapján választották ki a részben külföldi támadók.

Pénteken és szombaton többször is csoportosan elkövetett utcai támadás is történt Budapesten, sajtóhírek szerint a Kitörés Napjára érkező szélsőbaloldali ellentüntetők és a szélsőjobbos megemlékezők között lehettek összecsapások. A rendőrség már vasárnap jelezte, hogy elfogta az elkövetőket, de hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője példátlannak nevezte a támadássorozatot, mert négy bűncselekmény történt néhány napon belül. Az első február 9-én délelőtt, a Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárt városnéző sétájuk közben egy 7-8 fős társaság megtámadott, és különböző eszközökkel, köztük viperákkal megvert. A felvételek alapján a támadás alig egy percig tartott, majd az elkövetők futva távoztak a helyszínről. A három sértettből ketten súlyos, töréses sérülést szenvedtek, de a támadás okát nem tudták megmondani.

Február 10-én újabb támadás történt Gazdagréten: egy magyar férfi a munkahelyére tartott fényes nappal, amikor nyolcan hátulról megrohanták, viperával bántalmazták, gázspray-vel lefújták. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Ugyanezen a napon éjjel a belvárosi Bank utcában volt egy újabb támadás: ekkor öten rontottak rá egy koncertről hazafelé tartó magyar párra, a férfi itt súlyos sérüléseket szenvedett, a nő megúszta enyhébb sérülésekkel. A támadók, anélkül, hogy kiderült volna a támadás indítéka, távoztak a helyszínről.

Hajnali fél egykor történt a negyedik, utolsó támadás: a Mikó utcában egy szintén koncert után úton lévő német párra törtek rá hatan, mindkettejüket bántalmazták.

A rendőrség 24 tagú nyomozócsoportot állított fel, de volt olyan időszak hétvégén, amikor 40-45-en dolgoztak az ügyön. A nyomozók azt keresték, hogy miért éppen ezeket a sértetteket választották ki a támadók, ennek érdekében lejárták az aznapi útvonalaikat, a kapcsolataikat, de Nyerges Béla szerint csak a ruházatuk köti őket össze:

bakancsot, bomberdzsekire hasonlító ruhadarabokat viseltek, ami szerinte azt sugallhatta a támadóknak, hogy jobboldali érzelmű emberek, esetleg a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba.

A rendőrségnek azonban erre vonatkozó információja nincsen.

A támadók viszont nem beszéltek a sértettekkel, csak a gazdagréti támadás előtt kérdezett rá az egyik női támadó áldozatánál a ruházata alapján, hogy a Kitörés Napjára érkezett-e, majd a férfi hiába válaszolta azt, hogy ő csak munkába tart, és semmi köze az eseményhez, mégis összeverték.

A rendőrség azt is kiderítette, hogy a támadók mindegyik áldozatukat hosszabban követték, egy-két ember közelebbről, a többiek távolabbról mentek utánuk. Emiatt azt feltételezik, hogy

akár 15 elkövető is lehetett, és különböző felállásban támadtak.

Volt olyan eset, ahol tizenegyen követték az áldozatukat, de végül csak nyolcan vettek rész a tettleges bántalmazásban.

Hajtóvadászat indult az elkövetők után, mert attól tartottak, hogy újabb utcai támadásokat hajtanak végre. Szombaton kora délután az elkövetők közül hármat egy taxiban a VI. kerületi Teréz körúton elkapták. Ketten német állampolgárok, egy férfi és egy nő, egy pedig olasz nő. Két vipera, egy kalapács, egy ólommal bélelt kesztyű és egy gázspray került elő a taxiból, a rendőrség azt feltételezi, hogy további támadásokra készültek.

A rendőrség elkapott egy magyar nőt is az éjszakai órákban, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban. A videofelvételek szerint magas volt a támadók között a nők aránya, volt olyan eset, ahol az elkövetők fele nő volt.

Az elfogott gyanúsítottak tagadják a cselekmények elkövetését, a külföldiek minden együttműködést megtagadtak.

A magyar és az olasz nőt azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásban a Gazdagréten és a Fővám téren is, a német férfi a Bank utcai elkövetők között volt, míg a német nőt csupán támadások előkészületével gyanúsítják. Az eset politikai összefüggéseiről nem nyilatkozott a rendőrség, a nyomozó csak annyit árult el, hogy a magyar gyanúsított nő annyit ismert el, hogy baloldali érzelmű, de eddig szélsőséges cselekményekben nem vett részt.

Nyerges Béla elmondta,

a hajtóvadászat folyatódik a többi elkövető után ehhez a külföldi hatóságokkal és a hazai titkosszolgálatokkal is folyamatos kapcsolatban vannak.

Az elfogottak letartóztatását kezdeményezte a rendőrség.

Szombaton aztán jobboldali szélsőségesek támadtak civilekre, egy kérdésre válaszolva a nyomozó azt mondta, még nem derült ki, hogy bosszúról volt-e szó a korábbi támadásokért, és az ügyet külön vizsgálják.

Arra a feltételezésre, hogy történt-e késelés, Nyerges Béla azt mondta, a nyolc sértett közül három sérülése súlyos, de ezek nem szúrt sebek, hanem törések, a kamerafelvételeken nem látszott kés.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×