eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vizslák a Magyar Vizslák Világszövetségének főtenyészvizsgáján a Fejér megyei Soponyán 2021. október 2-án. A főtenyészszemlét az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramjaként rendezték meg.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Közösen mentik mostantól a magyar kutyafajtákat

A hungarikum kutyafajták közé tartozik a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár.

A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ – Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke.

A szervezetek azon dolgoznak együtt, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon. Ennek érdekében a tenyésztésnek folyamatosan megújuló tudásbázison kell alapulnia, rendszeresen kell születnie tudományos publikációknak és fajtamegőrzést szolgáló kezdeményezéseknek.

A szervezetek oktatási tevékenységét is összehangolnák, fontos a szakemberek cseréje, valamint a magyarországi állattartási kultúra és az állatvédelem fejlesztése érdekében végzett közös munka. A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra fenntartása érdekében segíteni kívánják a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését is.

A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról.

Az Állatorvostudományi Egyetem kutatási eredményeivel

elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését.

Az egyetem azt is vállalta, hogy az oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

A HUKOSZ emellett segítséget nyújt majd az egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka, valamint az oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×