eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án. A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Láng Zsolt: a kormány pártállástól függetlenül segített az önkormányzatoknak

Az önkormányzatok összesen 76 milliárd forint rezsitámogatást kapnak az államtól, amelyből elsősorban a kötelező feladataik ellátását tudják biztosítani a közeljövőben – mondta az InfoRádiónak a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hétfőn jelentette be a Miniszterelnökség, hogy a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött mintegy 44 milliárd forint értékben. A kormany.hu oldalon közzétett lista szerint 138 városi és 17 kerületi önkormányzatnak juttatnak támogatást. A fővárosi önkormányzat semmit sem kapott, és a 23 budapesti kerületből hat szintén nem szerepel a megsegítettek listáján (III., IV., IX., XI., XV., XVIII.).

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az önkormányzatok rezsitámogatása kapcsán az InfoRádiónak azt mondta, bízik abban, hogy január 10-ig lesz egy második körös döntés. Arra is kitért, hogy a Városházán egyeztettek Láng Zsolt kormánybiztossal, ami szerinte korrekt, szakmai légkörben zajlott.

Láng Zsolt az InfoRádióan úgy nyilatkozott, hogy a tízezer fő alatti települések a pénzügyminisztériumi adatok szerint 32 milliárd forintot kapnak, míg 44 milliárd forintot a tízezer fő feletti települések. Utóbbiaknál minden egyes településvezetővel egyeztettek, mert nagy különbségek vannak a szerződések, a tartalékok és az energiaszolgáltatók tekintetében.

"A rezsitámogatás azért kell, mert a háború és az elhibázott európai uniós szankciók miatt az energiaárak irreálisan magasak" – jelentette ki Láng Zsolt, hozzátéve, hogy a kormány ezzel a magas árakkal küzdő családokat próbálja kompenzálni. Szerinte az önkormányzatoknak szintén problémát okoznak az energiaárak a kötelező feladatok ellátásban, ezért a kormány ebben is segít.

A kormánybiztos kifejtette: a kormány a kötelező feladatok ellátására adja ezt a támogatást, ezen belül arra tudják fordítani, ahol erre a legnagyobb szükség van.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György azt mondta az InfoRádióban, hogy szubjektív döntések születtek, a Demokratikus Koalíció pedig feljelentette az államot.

"A DK feljelentését nem is tudom értelmezni, amit pedig Gémesi György mondott, abban igazságtalanságot érzek

– reagált Láng Zsolt. Szerinte a mostani nehéz helyzetben minden szinten össze kellene fogni, és "nem a balhét" és az "állandó politikai feszültséget" kell keresni. A kormány pártállástól függetlenül segített minden olyan önkormányzatnak, amely hajlandó volt szóba állni a vele.

Példaként Szegedet és Erzsébetváros említette, hogy például Niedermüller Péter DK-s polgármester, a kerülete mégis több mint háromszázmillió forint segítséget kapott. Soproni Tamás, Horváth Csaba vagy Őrsi Gergely sem fideszes kerületvezető Budapesten, de az általuk vezetett önkormányzatok több száz milliós támogatást kaptak.

Láng Zsolt szerint a DK-s polgármesterek az egyeztetésben csak politikai lehetőséget láttak.

"Nagyon sajnálom, hogy ebben a kérdésben nem sikerül legalább együttműködnünk"

– mondta.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kifogásolta, hogy a főváros nem részesült a támogatásban, miközben Budapesten is komoly közfeladatok ellátása van az önkormányzat kezében. Láng Zsolt erre úgy reagált, hogy a kormány a lehetőségeihez mérten az önkormányzatok megsegítésére adott pénzt, de ebből a körből a megyék és a főváros is kimaradt. Meg kell vizsgálni a további segítségre való lehetőségeket, de az Európai Uniótól érkező pénz megérkezésétől is függenek a további támogatások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×