eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Ismét az OMSZ-nél dolgozik az augusztusban elbocsátott főmeteorológus

Az ügyet összefüggésbe hozták az augusztus 20-i tűzijáték elhalasztásával, de a kormányzat cáfolta, hogy ilyesmi történt volna.

Ismét az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozik Horváth Gyula korábbi elnökhelyettes – vette észre a szervezet honlapján a Telex. A Radics Kornélia elnökkel együtt Palkovics László akkori miniszter által menesztett szakember most most elnöki főtanácsadó. Igaz, elnöke azóta sincs a szolgálatnak, mert azt Hanyecz László elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettes vezeti.

Horváth a portálnak elmondta, hogy az OMSZ kereste meg, október 1-től dolgozik ott ismét. Másról nem akart beszélni, de a Telex úgy tudja, hogy

lényegében ugyanazt a munkát végzi, mint korábban.

Azt nem tudni, hogy Radics Kornélia korábbi elnök ügyében várható-e hasonló fordulat.

Mint ismert, az augusztus 27-én, szombaton tartották meg végül az augusztus 20-án – egy utóbb tévesnek bizonyult – viharjelzés miatt elmaradt budapesti ünnepi tűzijátékot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután adta ki jelentését, hogy "a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek". Az idő valóban barátságtalan volt, de több helyen így is megtartották az ünnepi rendezvényeket.

Két nappal később érkezett a hír, hogy Palkovics László augusztus 22-ével felmentette az OMSZ elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. A minisztériumi közlemény nem indokolta a váratlan lépést. Felmerült, hogy annak köze lehet az elhalasztott tűzijátékhoz.

Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter egy interjúban közölte: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába. "Az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években" – jelezte. Példaként említette a naperőművek kihasználásához szükséges pontatlan előrejelzéseket, a helyi időjárás prognózisának hiányosságait, vagy azt, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése. Hasonlóan nyilatkozott az ügyben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is egy Kormányinfón.

Az ősszel Palkovics László lemondott miniszteri posztjáról, ezt követően Orbán Viktor átszervezte kormányát.

Augusztusban az OMSZ közleményében arra utalt, hogy nyomást érzett az operatív törzzsel folytatott kommunikációban, amely ráadásul "figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot."

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×