eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ellenzéki reakciók az OMSZ-elbocsátásokra: készülhetnek a klímatudósok és az evolúciókutatók?

Kommunista eljárásnak minősítették a két vezető leváltását.

Hétfő késső délután érkezett Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye, miszerint azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese. A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az utódjukról később döntenek.

Az okokról nem írtak, az ügy hátterében állhat ugyanakkor, hogy a kormány az OMSZ előrejelzésére hivatkozva halasztotta el az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot. Aznap este végül nem volt kirívó időjárási esemény Budapesten.

A DK részéről Barkóczi Balázs szóvivő, országgyűlési képviselője adott ki A kormány kirúgta az OMSZ vezetését – Már megint megérkeztünk a kommunista diktatúrába címmel közleményt.

„Mind tudjuk a magyarázatot, Horváth elvtárs és Radics elvtárs előre megfontolt szándékkal, nyilvánvalóan külföldi érdekeket szolgálva a tűzijáték ellehetetlenítésével akarták aláásni szorgos népünk közös nemzeti ünnepét. Az elvtársak mindent bevallottak, önkritikát gyakoroltak, a Párt bölcs döntésével – az internálásukkal – mélyen egyetértenek” – áll a közleményben.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában arról ír, hogy „az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársain még soha nem volt akkora felelősség, mint most. Dönthetnek úgy, hogy csöndben maradnak. És dönthetnek úgy, hogy addig sztrájkolnak, amíg a kommunizmust idéző módon kirúgott vezetőt vissza nem helyezik az állásába.”

A Párbeszéd részéről Szabó Rebeka parlamenti képviselő szintén a közösségi oldalán azt írja, „az ostoba diktátorok szokták a tudósokat lefejezni, pardon, elbocsátani, amikor azok a tudomány elvei, és nem a politika elvárásai szerint dolgoznak. Mi jön még, készülhetnek a klímatudósok és az evolúciókutatók? A természetvédelmi szakembereknek végül is már egy ideje befellegzett....”

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×