eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Palkovics László technológiai és ipari miniszter előadást tart a Huawei Technologies Hungary konferenciáján a Néprajzi Múzeumban 2022. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Palkovics László: nem akarunk beleszólni a meteorológusok tevékenységébe

A miniszter megerősítette: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

"Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években" – mondta a Mandinernek Palkovics László. A miniszter azt állítja: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába.

A tárcavezető kifejtette, hogy már az új kormány megalakulása után, amikor az OMSZ a Technológiai és Ipari Minisztérium alá került, megfogalmazták, hogy át kell gondolni, megmaradjon-e a kizárólag időjárással kapcsolatos információszolgáltató funkciója, vagy érdemes lenne-e azt továbbfejleszteni, mégpedig a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelésével.

"Ez nem lenne újdonság, korábban végzett ilyet az OMSZ, csak az elmúlt húsz évben lezajlott átalakítások során kikopott ez a tevékenységi portfóliójából. Tehát az OMSZ nemcsak meteorológiai-információszolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni. A szakma képviselőinek azt fogom javasolni, hogy jöjjön létre egy országos meteorológiai és klímakutató intézet" – mondta a miniszter.

Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztésével összefüggésben úgy fogalmazott, az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. Példaként említette a naperőművek kihasználáshoz szükséges pontatlan előrejelzéseket, a helyi időjárás prognózisa hiányosságait, vagy azt, hogy a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése.

Az augusztus 20-ai történésekkel kapcsolatban Palkovics László még elmondta, "nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka" – tette hozzá.

Ki fogják vizsgálni azonban, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni az OMSZ bevonásával. Ezenkívül a közeljövőben személyesen ismerteti a minisztérium szándékait a szolgálat fejlesztésével kapcsolatban. A vezetők menesztésével kapcsolatos döntésen azonban nem kíván változtatni a miniszter. Az új vezetőkről a meteorológiai szakma véleményének kikérésével fog döntés születni a személyükről.

"Ez egy meglehetősen szűk szakma, ettől függetlenül kiváló meteorológusaink vannak. Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe" – mondta Palkovics László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×