eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: BKK

Átadták a felújított Blaha Lujza teret - fotók

A főpolgármester szeretné, ha a fővárosiak belaknák a teret, és egyúttal vigyáznának is rá.

A BKK közleményében azt írta, a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza teret december 10-én, szombaton vehették birtokba az arra közlekedők.

A rekonstrukció 2021 júliusában indult és összesen 505 napig tartott, és a munkálatok révén nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot a kormány biztosított.

"Másfél év kemény munkájának köszönhetően most egy barátságos, hangulatos és rendezett köztéren állunk, ahol jó találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta" – mondta az átadáson Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: "amit eddig oly sokan megígértek, az most teljesül: a Blaha Lujza tér megszépült, kizöldül. A tér felújításának elemei tükrözik a városvezetés elkötelezettségeit. Budapest legyen zöld, ezért modern technikával több mint 2000 négyzetméter zöldfelület került a térre. Budapest legyen otthonos, élhető. Az új zebrák, a Bubi-állomás, a mikromobilitási pont, a kialakított közösségi terek ezt szolgálják. És Budapest büszke a múltjára, mert mai nagyszerűségét a kulturális sokszínűsége adja, amiről a téren az egykori Nemzeti Színházat megidéző elemek tanúskodnak.”

Mindazonáltal a BKK megjegyezte: a téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés). Az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd majd működni.

A Blaha Lujza tér felújításának jelentősebb mérföldkövei

• 2020. december: elindult a tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás.

• 2021. június: aláírták a vállalkozási szerződést.

• 2021. július: elkezdődött a munka a Blaha Lujza téren.

• 2021. augusztus: elkezdődtek az aluljáró szigetelési munkái a Rákóczi út–Nagykörút csomópontban.

• 2021. szeptember: az autóval közlekedők újra bővített forgalmi kapacitással használhatták a csomópontot, visszaállt a villamosbarát körúti lámpaprogram.

• 2021. november: restaurátor-műhelybe szállították a térről a színházi emlékkövet, helyére került a gombaszökőkút új fémszerkezete; eldőlt, hogy megújul a Somogyi Béla utca, majd elkezdődött a faültetés a téren.

• 2022. február: kezdetét vette a mesterséges váztalaj kialakítása.

• 2022. április: elkezdődött a Somogyi Béla utca felújítása.

• 2022. május: új kandeláberek kerültek a Blaha Lujza térre.

• 2022. június: átadták a megújult buszvárókat a Rákóczi úti járda környezetében.

• 2022. augusztus: visszatért a színházi emlékkő a térre.

• 2022. szeptember: elkészült a harmadik új gyalogosátkelő a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×