eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A tanárok, diákok és szülők részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án. A tüntetés a reggeli élőlánc folytatásaként indult a Március 15. térről, a résztvevők a tanárok béremelését és oktatási reformot követeltek. A megmozdulást az Egységes Diákfront tagjaiként a Turul Diákegyesület, a Pala Mozgalom, a Grund és a Diákok a Tanárokért szervezte.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Totyik Tamás: a pedagóguselbocsátások még nagyobb ellenállást szülnek

Ezerhez közelít azon pedagógusok száma, akik hétfőn nem veszik fel a munkát – mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete 93 oktatási intézmény 973 tanáráról tud, aki a hétfői napon nem vette fel a munkát a jogszerűtlennek ítélt pedagóguselbocsátások miatt – közölte Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint átláthatatlan, hogy milyen elvek mentén próbálják a pedagógusokat elbocsátani, ezért a PSZ „megtorló jellegűnek” érzi ezeket, hiszen tudnak olyan intézményről, ahol jóval nagyobb óra- és létszámban vettek részt polgári engedetlenségben a tanárok, mint abban a három budapesti gimnáziumban, ahol ezért nyolc pedagógustól megváltak azonnali hatállyal. Szerinte a kormány nem tanult a korábbi hibáiból, mert ez csak olaj a tűzre, és még nagyobb ellenállást szül.

Totyik Tamás az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, hogy az elbocsátások az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltették: a jogvédelmet ellátó jogászoknál arról érdeklődtek, hogy az elbocsátások mennyire jogszerűek, mennyire felelnek meg a jogállamiság kérdésének.

A tárca oktatási kérdésekről indított szülői konzultációjáról azt mondta, szerinte a BM csúsztat azzal a kérdéssel, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”, mert a diákok tiltakozása nem a pedagógusbéremelésre irányul – az csak egy szükséges, de nem elégséges eleme az akciónak –, hanem a leterheltségük és az elavult tananyag miatt történik.

A PSZ alelnöke általánosságban

álságosnak és képmutatónak bélyegezte a konzultációt

és annak időzítését, mert eddig miért nem volt fontos a szülők véleménye, a kérdéseket pedig provokatívnak tartja. Megjegyezte azt is, ha a BM-nek tudomása van olyan esetről, hogy pedagógusok kényszerítettek diákokat tiltakozásra, de nem tesz semmit, azzal törvénysértést követ el. „Ez megint csak abba a fake news kategóriába tartozik, amit a Belügyminisztérium előszeretettel alkalmaz a tanártüntetésekkel kapcsolatban” – fogalmazott.

Az PSZ-nek is a tudomására jutott, hogy a szülők összedobnák az elbocsátott tanárok fizetését, hogy tovább tanítsák a gyerekeiket, felkészítve a végzősöket az érettségire. Sőt, úgy értesültek, ehhez az Iványi Gábor-féle egyház tantermeket is fölajánlott – mondta el Totyik Tamás, aki szerint a szülők felajánlása nemes gesztus, az államnak pedig el kellene gondolkodnia, érdemes-e szaktanárokat elbocsátania, amikor belőlük van az egyik legnagyobb hiány. Az érdekképviseletnél úgy gondolják, inkább arányos büntetést kellett volna kiróni a tiltakozóakcióban részt vevő pedagógusokra.

Hozzátette: a Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a kormányt, hogy

fejezze be a pedagógustársadalom elleni uszítást és vegzálást,

és kezdje meg a teljes közoktatási rendszer átalakításról a tárgyalásokat az érintett szervezetekkel (pedagógus-szakszervezetekkel, civilekkel, szülőkkel és diákszervezetekkel), mert jelen állapotban a reform elengedhetetlen az oktatás továbblépéséhez, illetve fennmaradásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×