INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

iskola

tanárok

elbocsátás

tiltakozás

„27-en a 47-ből, akik ma elkeseredésükben néma órákat tartottak.”

Gyásznappal tiltakoztak a budai Arany János gimnázium tanárai

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Gyásznappal tiltakoztak a szerdai tanárelbocsátások ellen a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai. A tantestület nagy része, 47 tanár csatlakozott az akcióhoz. Köztük volt a magyar szakos Varga Betti, aki az InfoRádiónak azt mondta: nem tart a retorzióktól, inkább attól fél, hogy az oktatásban nem történik semmi.

Az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség a sztrájkra, viszont mindenképp szerették volna mihamarabb kifejezni a szolidaritásukat az elbocsátott kollégák felé – így indokolta Varga Betti azt, hogy gyásznapot tartottak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai pénteken.

A magyar szakos tanár hozzátette: olyan akciót szerettek volna, ami jelképesen is kifejezi azt, hogy mit jelent a szaktanárok elbocsátása akkor, amikor az iskolák égre-földre keresik a pozíciók betöltésére alkalmas dolgozókat, és így is folyamatosan vannak betöltetlen szakos álláshelyek. Ebben a helyzetben minden egyes szaktanár elbocsátása a "pazarlással" egyenértékű – emelte ki Varga Betti. Aki attól tart, lassan teljesen kiüresedik a közoktatás, vagyis már csak gyerekfelügyelet lesz az iskolákban.

A pénteki akciót illetően ismertette: a tanárok részt vettek ugyan az órarend szerinti foglakozásokon, de azokon nem kerültek szóba szaktárgyi kérdések. De azért nevelői munka zajlott – jegyezte meg a pedagógus –, hiszen olyan témákról beszélgettek a gyerekekkel, mint például hogy miért fontos a felkészült tanár egy órán. Hangsúlyozta:

a diákoknak nem maradt el órája, volt felügyelet, a tanítás nem bénult le.

Varga Betti megjegyezte, a tanítás egyébként nem kizárólag a tananyag leadásából áll, nemcsak az oktatást jelenti, hanem a nevelést is.

A tiltakozáshoz a 72 fős tantestületből 47 pedagógus csatlakozott.

A pénteki gyásznap egy egyszeri alkalom volt, a jövő héten már sztrájkra készülnek, és miután már ma is voltak olyan kollégáik, akik polgári engedetlenséget vállaltak, valószínűleg ilyenekre is sor kerülhet még. Meglátása szerint a diákok pontosan látják, hogy milyen fluktuáció zajlik az intézményekben tanév közben is. Aggódnak a tanáraikért, ezért nagyon támogatóak, ahogyan a szülők részéről is ez érezhető.

Varga Betti azt is közölte, kisgyerekes szülőként nem a retorzióktól tart, hanem attól, hogy nem fog javulni a közoktatás helyzete.

Nyitókép: Sashegyi Arany/Facebook

Kapcsolódó hang

Gyásznappal tiltakoztak a budai Arany János gimnázium tanárai
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018