eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
„27-en a 47-ből, akik ma elkeseredésükben néma órákat tartottak.”
Nyitókép: Sashegyi Arany/Facebook

Gyásznappal tiltakoztak a budai Arany János gimnázium tanárai

Gyásznappal tiltakoztak a szerdai tanárelbocsátások ellen a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai. A tantestület nagy része, 47 tanár csatlakozott az akcióhoz. Köztük volt a magyar szakos Varga Betti, aki az InfoRádiónak azt mondta: nem tart a retorzióktól, inkább attól fél, hogy az oktatásban nem történik semmi.

Az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség a sztrájkra, viszont mindenképp szerették volna mihamarabb kifejezni a szolidaritásukat az elbocsátott kollégák felé – így indokolta Varga Betti azt, hogy gyásznapot tartottak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai pénteken.

A magyar szakos tanár hozzátette: olyan akciót szerettek volna, ami jelképesen is kifejezi azt, hogy mit jelent a szaktanárok elbocsátása akkor, amikor az iskolák égre-földre keresik a pozíciók betöltésére alkalmas dolgozókat, és így is folyamatosan vannak betöltetlen szakos álláshelyek. Ebben a helyzetben minden egyes szaktanár elbocsátása a "pazarlással" egyenértékű – emelte ki Varga Betti. Aki attól tart, lassan teljesen kiüresedik a közoktatás, vagyis már csak gyerekfelügyelet lesz az iskolákban.

A pénteki akciót illetően ismertette: a tanárok részt vettek ugyan az órarend szerinti foglakozásokon, de azokon nem kerültek szóba szaktárgyi kérdések. De azért nevelői munka zajlott – jegyezte meg a pedagógus –, hiszen olyan témákról beszélgettek a gyerekekkel, mint például hogy miért fontos a felkészült tanár egy órán. Hangsúlyozta:

a diákoknak nem maradt el órája, volt felügyelet, a tanítás nem bénult le.

Varga Betti megjegyezte, a tanítás egyébként nem kizárólag a tananyag leadásából áll, nemcsak az oktatást jelenti, hanem a nevelést is.

A tiltakozáshoz a 72 fős tantestületből 47 pedagógus csatlakozott.

A pénteki gyásznap egy egyszeri alkalom volt, a jövő héten már sztrájkra készülnek, és miután már ma is voltak olyan kollégáik, akik polgári engedetlenséget vállaltak, valószínűleg ilyenekre is sor kerülhet még. Meglátása szerint a diákok pontosan látják, hogy milyen fluktuáció zajlik az intézményekben tanév közben is. Aggódnak a tanáraikért, ezért nagyon támogatóak, ahogyan a szülők részéről is ez érezhető.

Varga Betti azt is közölte, kisgyerekes szülőként nem a retorzióktól tart, hanem attól, hogy nem fog javulni a közoktatás helyzete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×