eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Post office (Posta) sign is seen in Bogacs, Hungary on 24 September 2021  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: GettyImages/NurPhoto

Javaslat érkezett a bezáró posták ügyében

Azért kellett bezárni 366 postahivatalt, mert a Magyar Posta Zrt. energiaköltsége húszmilliárd forinttal ugrott meg a válság miatt – derült ki napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén. A kormány most abban bízik, hogy az önkormányzatok átvállalják az államtól az üzemeltetés árának felét.

A Jobbik továbbra is azt javasolja, hogy a Posta köteles legyen hivatalt üzemeltetni minden ötszáz főnél nagyobb településen, a Szerencsejáték Zrt. pedig nyújtson támogatást a cégnek – mondta a párt képviselője, Dudás Róbert napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén.

Az ellenzéki politikus egy új ötlettel is előállt.

"Számos önkormányzat jelezte a kormányzat irányába, hogy szívesen segítene, és szívesen átvenné a posták üzemeltetését.

Azt a választ kapták, hogy vállalják át a fenntartási költségeket, vagy legalábbis annak a felét. Lesznek önkormányzatok az országban, akik ezt meg is fogják tenni, viszont nagyon kevesen" – mondta Dudás Róbert.

Szerinte ezt az összes önkormányzat nagyon szívesen megtenné, hiszen ez minden helyben élőnek az érdeke. Mint mondta, amennyiben a Magyar Állam jogszabályi előírás miatt nem tudja támogatni a veszteséges állami Magyar Postát, akkor viszont a magyar önkormányzatokat kötelessége támogatni.

A postát korszerűsíteni kell, de közben kezelni kell azt is, hogy jelentősen megnőtt a cég energiaköltsége – mondta válaszában Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

"A jelenlegi intézkedések arra irányulnak, hogy a Magyar Posta gazdálkodási hiátusai mellett meglévő mintegy húszmilliárd forintnyi energia többletköltséget valahogy a magyar költségvetés és a Magyar Posta kezelni tudja."

Az energiaválság végéig, tehát várhatóan tavaszig 366 posta működését mindenképpen szüneteltetni kell. Ha azonban az önkormányzatok átvállalják a költségek felét, akkor lehetőség lesz ezek üzemeltetésére – tette hozzá Fónagy János államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×