eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2021. március 8. A Magyar Posta Zrt. Budapest 10 postahivatal esti kivilágításban Kőbányán, a Kőrösi Csoma sétány 5. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Egyes postai küldeményeket is érintő változások jöhetnek

Az Országgyűlés elé kerül a Semjén Zsolt által jegyzett javaslat. Gázspray is van benne.

A szerdai napon benyújtott törvénymódosítás alapján – egyebek mellett – az elsőbbségi levélküldemények legalább 85 százalékát a korábbi feladást követő munkanap helyett a feladást követő második munkanap végéig kellene kézbesíteni. Vagyis részben elveszne az "elsőbbségiségük".

Az indoklás az, hogy kevesen küldenek ilyet, különösen a lakosság részéről; 2022. év első félévében az összes belföldi levélküldemény mindösszesen 5,3 százalékát adták fel elsőbbségiként. Egy évben egy állampolgár átlagosan 1,2 darab levelet ad fel, amelyből az elsőbbségi küldemények száma egy állampolgárra jutóan 0,063 darab – idézi a javaslatot a Napi.hu.

A benyújtott irat szerint a rendelkezés az uniós szabályozással is összhangban áll – tekintve, hogy a közösségi postai szolgálgatásokra vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelv

egyáltalán nem állapít meg kötelező szabályokat a belföldi viszonylatban teljesítendő átfutási idők tekintetében,

így ezeket a minőségi követelményeket indokolt az észszerű elvárási szinthez igazítani.

A miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosítás kitér továbbá a postások fegyverviseléséről szóló rendelkezésre, valamint a postán küldött, de aláírva vissza nem küldött szerződésekre vonatkozó jogszabály módosítására is. Előbbivel kapcsolatban azt tartalmazza, hogy bár jelenleg a postai alkalmazott döntheti el, tart-e magánál gázspray-t, vagy a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szerinti gáz- és riasztófegyvert, ez a jövőben változik, és az egyetemes postai szolgáltató, mint munkáltató lenne jogosult dönteni arról, hogy az adott postai alkalmazottnak eszközt (gázspray) biztosítson.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×