eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: 1956-ban minden feltétel adva volt a békés átmenethez

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján a Mindszentyneum ünnepélyes átadásán szólalt fel a miniszterelnök. Úgy látja, 1956-ban a Nyugat magára hagyta Magyarországot, a szovjet tankok ezután fordultak vissza és verték le a szabadságharcot, pedig valódi esély volt a függetlenség kivívására.

Kedden közölték, hogy Orbán Viktor kormányfő nem Budapesten, hanem a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán mond beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján.

Az is kiderült, hogy a kormánypártok nem tartanak központi megemlékezést az ünnepen.

A miniszterelnök beszéde elején Zalaegerszeg 1956-ban játszott szerepére emlékezett.

Ezután a rendszerváltásról szólt. Azt mondta, nem érti a baloldal, miért "csak" Zalaegerszegen emlékezik meg a forradalomról.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás itt szolgált – emlékeztetett. Ezután felidézte a magyar történelemben jelentős szerepet játszó egyházi vezetőket. "Mindig prófétaként vezették a népet." A politikai vezetők mellett, olykor helyett vezették az országot. Mindszenty is ilyen vezető volt Orbán Viktor szerint.

"A bíboros 56-ban is mutatta nekünk az utat. (...) Amikor nyilasok törtek ránk és amikor a kommunisták fogták el és kínozták meg, akkor is kiállt a magyar szabadság mellett." Ő nevezte először nevén 56-ot: forradalom.

"Egyet akarunk, minden országgal barátságban élni" – idézte Mindszentyt.

A magyar állam tartozik Mindszenty emlékének, de tartozik a zalaiaknak is. "A város egyre szebb, a megye világszínvonalú ipari központtá válik."

Zalaegerszeg, 2022. október 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobránál a Mindszentyneumban az épületének ünnepélyes átadóján és az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen Zalaegerszegen 2022. október 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mindszenty József bíboros-hercegprímás szobránál a Mindszentyneumban az épületének ünnepélyes átadóján és az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen Zalaegerszegen 2022. október 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ma nem meghalni, hanem élni lehet a hazáért. "Ma felavatjuk a Mindszentyneumot."

"56 hőseire is emlékszünk ma. Mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Vállalták a kockázatot a siker reményében, valódi esély volt a függetlenség kivívására." Minden észszerű feltétel adva volt a békés átmenethez:

  • Ausztria kivívta függetlenségét,
  • Sztálin halála után fordulat volt várható a szovjet vezetésben.
"Ha a Nyugat nem árul el minket 1945 után másodszor, sikerrel járhattunk volna",

ezután viszont a szovjetek visszafordították a tankokat.

"Kitettek minket a Time címlapjára, de otthagytak minket a szovjet prés alatt." Nincs hova futnunk, itt kell boldogulnunk.

"A lelkierő a mi legkeményebb pajzsunk (...) 1990-ben győztünk, visszaszereztünk a szabad és független Magyarországot."

(Orbán Viktor nagyon rekedten beszél, olykor köhög.)

"Tűrünk, amikor kell, visszaütünk, amikor lehet."

Háború, pénzügyi válság, migrációs nyomás – sorolta a nehézségeket. "Szerencse, hogy nem a baloldal van kormányon. (...) Hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra, ott fogják végezni, ahol az elődeik."

"56-ban megtanultuk, csak az összefogás segít." Minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk – zárta beszédét Zalaegerszegen Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×