eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Corvin közben emlékezett meg az amerikai nagykövet 1956 hőseiről – videó

David Pressman szerint a Corvin köz nem csak földrajzilag, hanem a magyar történelemben is keresztút.

„Azok a magyarok, akik 66 évvel ezelőtt ezen a helyen álltak, az önrendelkezés mellett szálltak harcba, és mindezt önzetlenül tették” – idézi David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Corvin közben elmondott beszédét a Telex.

Azzal kezdett, hogy nemcsak földrajzi értelemben keresztút a Corvin köz, hanem a magyarok történelmében szimbolikus értelemben is az.

A bátor magyarokról beszélt, akik nem voltak hajlandóak a pálya széléről szemlélni, ahogy az országuk összeomlik a szovjet befolyás alatt, annak ellenére, hogy annak az volt a célja, hogy az emberek tehetetlennek érezzék magukat és elfordítsák a fejüket az igazságtalanság láttán.

„Ezek a hősök nemcsak a szovjet agresszióval szálltak szembe a magyar utcákon – az emberi méltóságért küzdöttek.”

Pressman szerint a példájuk tovább él az újabb generációkban, akiket arra inspiráltak, hogy az életüket a demokrácia s az emberi méltóság előmozdításának szenteljék.

„Ők voltak akkor és maradtak mindmáig a szabadság és a demokrácia bátor hangjai” – mondta a nagykövet, aki szerint úgy tiszteleghetünk a forradalmárok előtt, ha ismételten elkötelezzük magunkat az emberi méltóság és a demokrácia mellett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×