eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tájékoztató a diákoknak a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

HÖOK: feleannyian választják a tanári pályát, mint hat éve

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szolidáris a tanárokkal, és átérzik a diákok csalódottságát.

Pedagógusok nélkül nincs jövő, és az nem világnézeti kérdés – közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

A szakma helyzetét és jövőjét jól mutatja, hogy a pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatók száma évről-évre csökken – hangsúlyozta Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke.

"Az utóbbi 5-6 évben tulajdonképpen megfeleződött azoknak a fiataloknak a száma, akik a pedagógushivatást választanák. 2016-ban, ha jól emlékszem, közel húszezren jelentkeztek. Az idei évben

a tízezret is alig haladta meg,

tehát egyértelműen az látszik, hogy egyre kevésbé vonzó ez a pálya a fiatalok számára. Nyilván mind az egzisztenciális okai miatt, és mindazok miatt, amikről az utóbbi napokban is nagyon sokat lehet olvasni" – mondta.

A HÖOK szerint ahhoz, hogy ez a pálya népszerű és vonzó karrier lehessen, arra van szükség, hogy a pedagógusok szakmailag és egzisztenciálisan megbecsült tagjai lehessenek a társadalomnak. "Nyilván ha valaki kezdő tanárként egy ötéves osztatlan képzést végigcsinál az egyetemen, majd utána nincs kétszázezer nettó fizetése, akkor az valószínűleg sok-sok emberben ébreszt olyan gondolatokat, hogy nem biztos, hogy ezt a pályát választaná" – jegyezte meg.

A HÖOK azt közölte, hogy szolidáris a pedagógusokkal és a diákokkal. Hangsúlyozták:

átérzik azoknak a középiskolás diákoknak a csalódottságát és félelmeit, akik úgy látják, a tanáraikkal kapcsolatban született méltánytalan döntések csökkentik a tanuláshoz való jogukat.

A tanárszakos hallgatók védelmében pedig azt kérték a döntéshozóktól, hogy igyekezzenek megszüntetni a tanári hivatás körül kialakult káros politikai-társadalmi légkört, és kezdjenek el azért dolgozni, hogy ismét megbecsült legyen a pálya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×