eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: A fotó a Heti Napló riportjából való.

Megtalálták a pátyi bűzös patak szennyezőjét

Tisztítatlan szennyvizet engedett egy szennyvíztisztító telep a Páty és Biatorbágy között található Füzes-patakba, a súlyos környezetkárosítás miatt a Pest Megyei Főügyészség az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordult.

Az ügyészség tudomására jutott, hogy egy patakba szennyvíz folyik, amelyet pont egy szennyvíztisztító enged a vízbe - áll a főügyészség közleményében. A közlemény nem nevezte meg sem a patakot, sem a szolgáltatót, ugyanakkor az MTI megkeresésére megerősítették, hogy a Füzes-patakról van szó.

Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. A patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott korábban engedélyt a működésre, így előírták, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető, a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz - írták.

A helyszínen az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, ugyanott, ahol a patak ered, "jelentősen erős szaghatás volt tapasztalható" - fogalmazott közleményében a főügyészség.

Hozzátették: a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma,

emberi fekália és szennyvíziszap, vagyis a szennyvíztisztítás után keletkező hulladék

volt. A szennyezés terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé, a víz folyásának irányába - írták.

"A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét" - írták.

Úgy fogalmaztak: a közérdekvédelmi feladatokat ellátó ügyészség rendelkezésére álló adatok azt támasztották alá, hogy

a szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt,

ezért a környezetkárosítás mielőbbi megszüntetés érdekében az ügyészség intézkedett, hogy az illetékes hatóság lefolytassa a szükséges eljárást.

A Füzes-patakról egyébként a Heti Napló forgatott még a nyáron. Az alábbi riportban ez a rész a 6. percnél kezdődik.

Az MTI megkeresésére a főügyészség azt közölte, hogy az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordultak az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×