INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

posta

fluktuáció

elvándorlás

munkaerőhiány

Postás a nemzeti konzultációs ívet tartalmazó levelet dobja be a postaládába egy V. kerületi házban 2021. július 2-án. Ezen a napon Budapesten már meg is kezdték a küldemények kézbesítését; a mintegy 8 millió levelet július végéig viszik ki a háztartásokba.

Postás Szakszervezet: állandó elvándorlás és alulfizetettség van

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Állandósult a létszámhiány a logisztikai és a kézbesítési területen a Magyar Postánál. Sem ezt, sem a dolgozók alulfizetettségét nem sikerült az elmúlt években megoldani – mondta az InfoRádiónak a Postás Szakszervezet elnöke.

Nekünk elsődleges, hogy olyan kollégákkal dolgozzunk, akik az ügyfelek által elvárható minőséggel látják el a feladataikat – mondta Tóth Zsuzsanna, és hozzátette, ehhez az kellene, hogy megszűnjön az állandó elvándorlás, ami viszont csak megfelelő bérezés mellett lenne elképzelhető.

A Postás Szakszervezet elnöke azt is elmondta, hogy három évre szóló bérmegállapodást kötöttek, amelynek értelmében összesen 15 százalékos emelésről sikerült megegyezni. Első évben négy százalék, az idén pedig kilenc százalék volt a bérnövekedés. Jövőre kétszázalékos béremelést terveztek, de akkor még nem számítottak arra, hogy milyen gazdasági környezetbe fogunk kerülni. Így a kétszázalékos emelés most már csak tárgyalási alap lehet – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

Tóth Zsuzsanna szerint

a legnagyobb gondot a munkaerő elvándorlása jelenti,

amely különösen a kézbesítést és a logisztikát sújtja a postánál. Ennek legfőbb oka a kézbesítőknél például az, hogy a kezdő fizetés sok esetben a minimálbér környékén mozog, ami csak megfelelő képzettség megszerzése után emelkedhet.

A szakszervezet elnöke úgy látja, nagyon döcögősen haladnak a dolgok a postánál. A vállalatnak a saját bevételeiből kell fedeznie a kiadásait, miközben jelentősen átalakultak az ügyfélszokások és a küldemények szerkezete is. Azt hangoztatta:

megértik ugyan a vállalat nehézségeit, de azért a munkavállalóknak is meg kell élniük.

Ugyanakkor a nagy elvándorlás miatt egyre kevesebb emberrel kell megoldani a feladatokat.

"Régen, ha azt mondtuk, hogy 3-5 százalékos fluktuáció van, akkor az már micsoda problémát jelentett, most meg nagyságrendekkel vagyunk már túl ezen" – mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

Nyitókép: /Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Magyar Posta: állandó elvándorlás és alulfizetettség
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018