eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Egyre több fiatal szenved alvásbetegségben

A fiatalok kevesebbet alszanak a kelleténél és emiatt egyre több gyereknél alakul ki alvásbetegség.

A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

G. Németh György arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok éjszakai alvásideje elcsúszott: később fekszenek le, viszont korán kell felkelniük.

Ezért – mint mondta – azt szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt. Ugyanis a 8 és 9 óra között a gyerekek éppen ébredeznek az iskolapadokban, ezért a teljesítményük gyakorlatilag használhatatlan – mutatott rá a szakember.

G. Németh György a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet. Azt hangsúlyozta, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken sem szabad kompromisszumot kötni.

Szerinte már két-három, hosszabbra nyúlt estének is lehetnek káros következményei. Gyengül a gyerekek immunrendszere és így fogékonyabbak a megbetegedésekre. Ugyanakkor a kialvatlanság okozója lehet a magas várnyomásnak, illetve cukorproblémákat is okozhat. A Magyar Alvás Szövetség elnöke kiemelte: a szakorvosi vizsgálatokon egyre több fiatalnál diagnosztizálnak alvásbetegséget.

A szakember példaként említette az úgynevezett "nyugtalan láb szindrómát", amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. De alvásbetegség az apnoe is, ami igen gyakori a felnőtteknél. Az ilyen betegek éjszaka nem kapnak rendesen levegőt, aminek egyik következménye a horkolás.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy

az alvásbetegség megelőzhető,

de a jó alváshoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. Különösen fontos az ágy, a matrac, a sötétítés, de érdemes odafigyelni arra is, hogy este 7 után már ne egyenek a gyerekek, és vissza kell fognia folyadékfogyasztást is. Ezek a tényezők ugyanis szintén befolyásolják az alvásminőségét – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×