eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Kata: tüntetés szervez estére a Momentum

A Kossuth Lajos térre várják a tiltakozókat 18 órára.

A Momentum Mozgalom megfogalmazása szerint: a hatalom kevesebb mint egy nap alatt fogadta el az új, igazságtalan kata-törvényt. Ezzel a módosítással négyszázezer kata-károsultba, összesen egymillió emberbe rúgnak bele, ennyi embert taszítanak létbizonytalanságba. Ellehetetlenítik a futárokat, a grafikusokat, az ügyvédeket, az újságírókat, a virágkötőket… Hosszú a lista – írják.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy mostantól egy katás kisvállalkozónak csak magánszemélytől lehet bevétele. Szerintük a hatalom ezzel a lépésével a megélhetési válság közepén vesz el még több pénzt a kisvállalkozóktól. Ezért a párt szerdán 18 órára tüntetést szervez a Kossuth Lajos térre, a Parlament elé, hogy így tiltakozzon a kisadózó vállalkozók tételes adója drasztikus átalakítása ellen.

Mint olvasható, az eseményen felszólal majd – a kata-törvény károsultjai mellett – Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, a Momentum elnökségi tagja, Cseh Katalin, a Momentum alelnöke és EP-képviselője és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Frissítés: a párt később kiadott közleménye szerint a tüntetésen felszólalók eddigi listája:

  • Szabó-Szontágh Luca, improvizációs színész és tréner
  • Tompa Andrea, író
  • Para-Kovács Imre, újságíró
  • Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője
  • Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke

Jobbik: ne írja alá a módosítást az államfő

A párt szerdai, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese közölte: ha Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

Hangsúlyozta: az adónem „kivéreztetése” két éve kezdődött, de a kata népszerűségét mutatja, hogy ennek ellenére sok százezren maradtak ebben a konstrukcióban. A magyar emberek, vállalkozások lenézésének nevezte, hogy a kormányzat a rendszer kijátszójának véli a katásokat.

A Jobbik elnökhelyettese kiemelte: az adóhatóság eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket; az e helyett végrehajtott módosítással viszont

a végfelhasználók élete drágul meg,

hiszen az e adónemből kiesők áraikban tovább fogják hárítani a megnövekedett közterheiket. Annak lehetőségét is felvetette, hogy a katából kieső vállalkozók a szürke- vagy a feketegazdaságban tevékenykednek majd tovább.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője azt szorgalmazta: a magyar vállalkozók vegzálása helyett a kormány vonja be a közteherviselésbe azokat a multinacionális cégeket, amelyeket „folyamatosan kényeztet”.

Sürgette, hogy aki akar, maradhasson a kata hatálya alatt, és például nyugdíj mellett is választhassa valaki ezt az adónemet.

A Fidesz „tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb lépcsőjeként” beszélt az intézkedésről Brenner Koloman, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, hangsúlyozva, azokat az értelmiségieket, kisvállalkozókat sújtja a kata-módosítás, akik „nem tagozódtak még be a Fidesz egypárti túlhatalmának félfeudális rendszerébe”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×