eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Modern empty temporary intensive care emergency room is ready to receive patients with coronavirus infection.
Nyitókép: Akiromaru/Getty Images

Itt az omikron hullám csúcsa Magyarországon

Budapesten és 10 megyében már csökkenés tapasztalható, 9 keleti és déli megye azonban még nem érte el a csúcsot.

Csütörtök reggelre már a harmadik napja csökkent az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga Magyarországon, ami jele annak, hogy január legvégével tetőzhetett az ötödik járványhullám – írja adatelemzésében a Portfolio.

A földrajzi eltérések viszont most is látványosak: Budapesten és 10 megyében látjuk ezt a rövid távú csökkenést, 9 keleti és déli megye azonban még nem érte el a csúcsot.

Míg a hétfői csúcson még 16 003 volt az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga, azóta ez fokozatosan csökken és ma már csak 15 703.

Budapest és Pest megye most már nem a legfertőzöttebb, a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek száma még három dunántúli megyében, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Vas megyében a legmagasabb az elmúlt hét napban. Az esetszámok növekedését tekintve Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a középmezőny környékéről ugrott az élre, a korábban a mezőny élén tartózkodó Budapest és Pest megye viszont már a lista vége felé foglal most helyet.

A fertőzöttek számának változása (vagyis a járványgörbe meredeksége) Borsod-Abaúj-Zemplén (+53%), Tolna (+34%) és Jász-Nagykun-Szolnok (+34%) megyében a legkedvezőtlenebb, Budapesten (-17%), Pest megyében (-12%) és Győr-Moson-Sopron megyében (-4%) pedig a legkedvezőbb.

Budapesttel együtt az egy héttel ezelőttihez képest még csak hat megyében, a három nappal ezelőttihez képest már 11 megyében csökkent az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga.

Már megtörténhetett a tetőzés Budapesttel együtt 20-ből 11 megyében.

Még egy-két hetet kell várni, hogy a többi megyében is lefelé induljon a járványgörbe.

A kórházi ápoltak aránya a két hét alatt megfertőzöttek számához képest harmada-negyede (2%) annak, mint amit a delta-hullám szeptemberi felfutásakor láttunk (7-9%).

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×