INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

psz

figyelmeztető sztrájk

pedagógusok

oktatásügy

szabó zsuzsa

Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.

A PSZ megkezdte a sztrájk előkészületét

Bár a bírósági döntés még várat magára a még elégséges szolgáltatásokról, a Pedagógusok Szakszervezete megkezdte a január 31-i figyelmeztető sztrájk megszervezését, mely az aznapi első két tanórában lenne esedékes – tájékoztatott Szabó Zsuzsa PSZ-elnök.

Szabó Zsuzsa megfogalmazása szerint elkerülhetetlenné vált, hogy figyelmeztető sztrájkra hívják a kollégákat, kérve egyúttal a szülők támogatását. Hozzátette: amennyiben a későbbi tárgyalások is eredménytelennek bizonyulnak, akkor március 16-án már egy határozatlan idejű sztrájkot fognak hirdetni.

Mindezt azért látják szükségesnek, mert szerintük egyre nagyobb a baj az oktatásban, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megfogalmazása szerint:

percek alatt össze fog dőlni a közoktatás, mert nincs elég pedagógus a rendszerben.

Hozzátette: nincs a pedagógusoknak pénzük a megélhetésre, nem tudnak szakkönyveket vásárolni, nem tudnak kulturálódni, és emiatt nem tudnak értéket közvetíteni sem a gyerekeknek. De a legnagyobb baj az, hogy nincs pedagógus, aki tanítsa a diákokat, akiknek így szintén veszélyben van a jövője – emelte ki Szabó Zsuzsa, aki szerint régóta nincs már arról szó, hogy minőségi oktatást tudna a kormány biztosítani a tanulók számára; „lassan már azt sem tudják biztosítani, hogy pedagógusok tanítsanak, hiszen ma Magyarországon minden ötödik oktatási intézményben olyan valaki van bent a gyerekekkel, és »tanítja« őket, akinek nincs pedagógus végzettsége.”

A PSZ elnöke szerint a béremelés nélkülözhetetlen, de nemcsak a pedagógusok számára, hanem a 2008 óta befagyasztott bértábla miatt is, hiszen az oktatást segítők és az oktatás egyéb dolgozói azóta nem kaptak béremelést. Emiatt aztán a fiataloknak sem vonzó a pálya, miközben a következő 5 évben várhatóan 22 ezren mennek majd nyugdíjba, és alig kétezer főre tehető azok száma, akik a minősítő vizsgán átesnek majd – hívta fel a figyelmet.

Szabó Zsuzsa megerősítette, hogy a január 31-i figyelmeztető sztrájkot illetően – mely az első két tanórára korlátozódna –, még várnak a bíróság döntésére a még elégséges szolgáltatásról, valamint azt is, hogy legközelebb január 26-án tudnak tárgyalóasztalhoz ülni a kormányzat képviselőivel. Megjegyezte, meglehetősen nagy a véleménykülönbség a még elégséges szolgáltatásról, ugyanis a kormány azon az állásponton van, hogy az oktatás a lakosságot alapvetően érintő tevékenység, ezért biztosítani kellene a gyerekfelügyeletet és az órák megtartását, míg a szakszervezetek azt vallják: erre nincs szükség, ezért a bíróság elé vitték az ügyet.

Ettől függetlenül, megkezdték a figyelmeztető sztrájk szervezését,

ami a gyerekek jövőjéről szól, arról, hogy rendelkezzenek olyan tudással, amivel tovább tudnak tanulni, mert ha nem szakos tanár tanítja őket, akkor erre a jövőben esélyük sincs – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó hang

Bármint is határozzon a bíróság, a PSZ megkezdte a sztrájknak az előkészületét
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018