eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

A PSZ megkezdte a sztrájk előkészületét

Bár a bírósági döntés még várat magára a még elégséges szolgáltatásokról, a Pedagógusok Szakszervezete megkezdte a január 31-i figyelmeztető sztrájk megszervezését, mely az aznapi első két tanórában lenne esedékes – tájékoztatott Szabó Zsuzsa PSZ-elnök.

Szabó Zsuzsa megfogalmazása szerint elkerülhetetlenné vált, hogy figyelmeztető sztrájkra hívják a kollégákat, kérve egyúttal a szülők támogatását. Hozzátette: amennyiben a későbbi tárgyalások is eredménytelennek bizonyulnak, akkor március 16-án már egy határozatlan idejű sztrájkot fognak hirdetni.

Mindezt azért látják szükségesnek, mert szerintük egyre nagyobb a baj az oktatásban, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megfogalmazása szerint:

percek alatt össze fog dőlni a közoktatás, mert nincs elég pedagógus a rendszerben.

Hozzátette: nincs a pedagógusoknak pénzük a megélhetésre, nem tudnak szakkönyveket vásárolni, nem tudnak kulturálódni, és emiatt nem tudnak értéket közvetíteni sem a gyerekeknek. De a legnagyobb baj az, hogy nincs pedagógus, aki tanítsa a diákokat, akiknek így szintén veszélyben van a jövője – emelte ki Szabó Zsuzsa, aki szerint régóta nincs már arról szó, hogy minőségi oktatást tudna a kormány biztosítani a tanulók számára; „lassan már azt sem tudják biztosítani, hogy pedagógusok tanítsanak, hiszen ma Magyarországon minden ötödik oktatási intézményben olyan valaki van bent a gyerekekkel, és »tanítja« őket, akinek nincs pedagógus végzettsége.”

A PSZ elnöke szerint a béremelés nélkülözhetetlen, de nemcsak a pedagógusok számára, hanem a 2008 óta befagyasztott bértábla miatt is, hiszen az oktatást segítők és az oktatás egyéb dolgozói azóta nem kaptak béremelést. Emiatt aztán a fiataloknak sem vonzó a pálya, miközben a következő 5 évben várhatóan 22 ezren mennek majd nyugdíjba, és alig kétezer főre tehető azok száma, akik a minősítő vizsgán átesnek majd – hívta fel a figyelmet.

Szabó Zsuzsa megerősítette, hogy a január 31-i figyelmeztető sztrájkot illetően – mely az első két tanórára korlátozódna –, még várnak a bíróság döntésére a még elégséges szolgáltatásról, valamint azt is, hogy legközelebb január 26-án tudnak tárgyalóasztalhoz ülni a kormányzat képviselőivel. Megjegyezte, meglehetősen nagy a véleménykülönbség a még elégséges szolgáltatásról, ugyanis a kormány azon az állásponton van, hogy az oktatás a lakosságot alapvetően érintő tevékenység, ezért biztosítani kellene a gyerekfelügyeletet és az órák megtartását, míg a szakszervezetek azt vallják: erre nincs szükség, ezért a bíróság elé vitték az ügyet.

Ettől függetlenül, megkezdték a figyelmeztető sztrájk szervezését,

ami a gyerekek jövőjéről szól, arról, hogy rendelkezzenek olyan tudással, amivel tovább tudnak tanulni, mert ha nem szakos tanár tanítja őket, akkor erre a jövőben esélyük sincs – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×