eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Bírósághoz fordulnak a pedagógus-szakszervezetek

Nem közeledtek az álláspontok a kormánnyal a január 31-i elégséges szolgáltatásokról, amikor PSZ-PDSZ-sztrájk lesz.

Nem vezettek eredményre a kormánnyal folytatott tárgyalások – számolt be szerda délután a PSZ közösségi oldalán a szakszervezet elnöke. Szabó Zsuzsa elmondása alapján két kardinális kérdésben kellett volna megállapodniuk, köztük a 2022. január 31-i figyelmeztető sztrájkra vonatkozó még elégséges szolgáltatásról, valamint a 2021. október 28-án megjelent oltásra vonatkozó kormányrendelet „zavarainak” a feloldásáról. „Azt kell mondanom, egy tapodtat sem jutottunk előre” – emelete ki a szakszervezeti vezető sajnálatának hangot adva, hogy a megküldött, pontosan leszabályozott még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó javaslatukat sem tárgyalta meg a kormányoldal képviselője, aki sem igen, sem nemet nem tudott mondani számukra.

A kormányoldal csak a következő hétre ígért választ, amit nem tudnak elfogadni – tette hozzá a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki szerint nem szakszervezeti „bénaságról” van szó. Bár a PSZ számos kritikát kapott, hogy azonnal hagyják abba a munkát, jogszerű sztrájk kizárólag a még elégséges szolgáltatás megállapodásával tartható – emlékeztetett Szabó Zsuzsa hangsúlyozva, hogy ezt a türelemjátékot végig kell játszaniuk annak érdekében, hogy nehogy anyagi felelősséget terheljenek a pedagógus kollégákra, illetve, hogy munkahelyek elvesztése legyen annak következménye, hogy nem jogszerű a munkabeszüntetés.

A kormányoldal még egy napot kap, aztán bírósághoz fordulnak, abban a reményben, hogy a bíróság néhány nap alatt mérlegeli a kérdést – jegyezte meg a PSZ vezetője azt ígérve, hogy addig sem várnak tétlenül, hiszen teljes egészben kész a „forgatókönyvük”. „Meg kell adnia magát a kormánynak! Nem lehet, hogy a pedagógusok éhbérért dolgozzanak továbbra is, nem lehet, hogy ilyen munkateher mellett dolgozzanak továbbra is, nem lehet, hogy az oltatlan kollégák sorozatban hagyják el a pályát és így lassan nincs szakos tanár, aki tanítsa a gyerekeket” – sorolta Szabó Zsuzsa. Ha a január 31-i figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, akkor március 16-ra újabb sztrájkot szerveznek – tette hozzá a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×