eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezért dőlt meg a héten háromszor is a villamosenergia-fogyasztás magyar rekordja

Batta Gergő, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese világítja meg a szokatlan csúcsdöntési sorozat hátterét.

Háromszor is megdőlt a héten a magyar villamos energia rendszer terhelési rekordja – kedden, szerdán és csütörtökön is új csúcsot regisztrált a Mavir. A részletekről pénteken Batta Gergőt, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. operatív vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

A korábbi rekord idén február 11. óta 7119 megawatt volt, ez

  • kedden 7210,
  • szerdán 7254,
  • csütörtökön pedig 7361

megawattra nőtt – mondta.

Jellemzően télen dőlnek meg a rekordok. Ennek alapvetően az az oka Batta Gergő elmondása szerint, hogy ilyenkor a legkisebb a háztartási méretű kiserőművek segítő hatása, vagyis ilyenkor szorulnak rá a legnagyobb mértékben a háztartások a központi hálózatra. Magyarán a napelemek téli kisebb kapacitása áll a háttérben.

Maga a villamosenergia-felhasználás nyáron is óriási, csak ennek egy része a napelemekkel felszerelt otthonokban termelik meg – mondta. Most viszont alig süt a nap, így a napelemekre nemigen hagyatkozhattak a háztartások.

Az elektrifikáció növekedése is abba az irányba hat, hogy egyre magasabbra kúszik a rekord. Batta Gergő felhívta a figyelmet az elektromos autók elterjedésére, de fontos tényező az is, hogy a legtöbb új házban inverteres klímás, illetve hőszivattyús fűtési rendszereket telepítenek.

Egyre több olyan készüléket használunk, amely energiatakarékos ugyan, ám a nagy darabszám igenis meglátszik az összfogyasztáson – fejtette ki. Példaként a tévét, az egyre több elektromos készülék használatát, valamint a klímát említette, de fontos tényező az is, hogy az iparban is növekszik a villamosenergia-igény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×