INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

gyógyszerhiány

koronavírus

hungaropharma

feller antal

Magyarországon is rendszeres a gyógyszerhiány, de…

Magyarországon is rendszeres a gyógyszerhiány, de…

InfoRádió

Egy friss felmérés szerint jelentős a gyógyszerhiány Európában. Az InfoRádió által megkérdezett iparági vezető szerint a koronavírus-járvány kezdetén valóban komolyabb hiány volt, gondot azonban nem okoz, mert a hiányzó készítményeket 99 százalékban tudják helyettesíteni.

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A kutatásban részt vevő minden ország tapasztalt készletcsökkenést, és 65 százalékuk jelezte, hogy a helyzet 2020-ban 2019-hez képest rosszabb lett. Az érintett országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója szerint ez Magyarországon is rendszeres probléma. A hiányok legnagyobb része azonban átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik – emelte ki Feller Antal. A szakember szerint a hiányok 99 százalékában vannak olyan készítmények, amelyekkel helyettesíteni lehet az adott terméket, és csak a maradék 1 százalék okoz nagyobb problémát. „De ebben az esetben is a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásokból próbáljanak terméket beszerezni” – fogalmazott a vezérigazgató.

Feller Antal arról is beszélt, hogy nem nagyon van ma olyan termék, amely ne lenne helyettesíthető, kivételt egy pajzsmirigyproblémák kezelésére szolgáló készítmény jelenti, de ennek az esetében is hamarosan rendeződhet a hiányhelyzet, ami elsősorban az alapanyag-ellátásból fakad. A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül – nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott –, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat – magyarázta. Ugyancsak hiányhoz vezethetnek az alapanyagok minőségi problémái. Gondok adódhatnak továbbá egy rossz gyártási ütemezés miatt, vagy ha egy gyógyszergyártó éppen átalakítja a gyártási rendszerét. Nem beszélve a megnövekedő igényekről – sorolta.

Az Európai Bizottság még tavaly kiadott egy iránymutatást az optimális gyógyszerfelhasználásról a hiányok elkerülésére. Az Európai Parlament pedig idén szeptemberben egy állásfoglalást fogadott el, amely a többi között arra szólítja fel a tagállamokat, hogy pénzügyi eszközökkel is ösztönözzék a gyógyszergyártókat arra, hogy Európában telepedjenek le. A tervek között szerepel még egy uniós készenléti tartalék létrehozása a stratégiai fontosságú gyógyszerekből, ami sürgősségi európai gyógyszertárként működne, csökkentve a hiány kockázatát, és megkönnyítené a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Magyarországon is rendszeres a gyógyszerhiány, de…
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018