INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

nemzeti konzultáció

kormány

dömötör csaba

Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdődött a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg.

Itt vannak a nemzeti konzultáció első eredményei

Infostart

Dömötör Csaba szerint ezek irányt mutatnak a kormánynak.

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi ülése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára bejelentette: keddtől naponta, témakörönként fognak beszámolni a legutóbbi Nemzeti Konzultáció eredményeiről.

A kérdéssorra 1 423 000 ember válaszolt, sokan az utolsó napokban. Az internetes kitöltést 17 százalék választotta, a többiek postán küldték vissza az íveket.

Dömötör Csaba most a megélhetést és a gazdasági ügyeket érintő kérdések eredményeit ismertette:

  • 94 százalék válaszolt úgy, hogy a minimálbért a lehető leggyorsabban emelni kell, 200 ezer forint szerepelt a kérdésben (ennek megvalósulása azt jelentené, hogy a nemzeti kormányzás alatt megháromszorozódott a minimálbér)
  • 95 százalék támogatja, hogy ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, a gyermekes családok kapják vissza a 2021-ben befizetett befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig
  • 98 százalék egyetért azzal, hogy a családtámogatás és munkát terhelő alacsony adók alkotmányos védelmet kapjanak
  • 91 százalék támogatja a hitelmoratórium meghosszabbítását

Kérdésre válaszolva az államtitkár nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a fentiekben szereplő alkotmányos védelem azt jelenti, hogy a "baloldali támadások" ellen az adócsökkentéssel és a családtámogatással kapcsolatos intézkedéseket valamiféleképpen belefoglalják az alkotmányba. "A kormány e kérdéseket most fogja napirendre venni, és mindent meg fog tenni, hogy a védelem a lehető legerősebb legyen" - mondta Dömötör Csaba.

Azzal kapcsolatban, hogy a hitelmoratórium folytatásáról nézőponteltérés van a Magyar Bankszövetség és a kormány között, illetve hogy egy értesülés szerint a választások utánig, szűkebb körnek meghosszabbítanák a lehetőséget, Dömötör Csaba azt mondta, ezzel is foglalkozni fog a kormány. "Már tudjuk, hogy 91 százalék támogatja a folytatást, ez irányadó a kormányzati döntésre nézve" - fogalmazott.

Elhangzott még, hogy a naponta ismertetett részterületi eredmények után végül minden adat felkerül a kormány honlapjára, a kabinet ezután dönt majd az egyes kérdések nyomán meghozandó intézkedésekről.

A vg.hu úgy értesült kormányzati körökből, hogy a kormány döntött a hitelmoratórium feltételekkel történő meghosszabbításáról.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018