INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

pollenszezon

allergia

nékám kristóf

Young woman sneezes because of an allergy to ragweed.

Rossz hír a parlagfű-allergiásoknak - és nem a szezonkezdet az

Már el kell kezdeni a kezeléseket az allergiásoknál, kezdődik a szezon. Egy kellemetlen folyamatról is beszámolt Nékám Kristóf, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de az előrejelzések alapján a pollenszórás július utolsó napjaiban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte komoly tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.

"Fűpollenszezon jön, közvetlenül az első pollenszezont, a fákat követi. Perjék, a rozs tartoznak ide, ez a második legnagyobb csoport, és biztos, hogy többmilliós beteglétszám van csak a füvekkel kapcsolatban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy folyamatosan mindenütt minden betegnek tünetei vannak" – mondta a szakember. A pollenek szeptember végén, október közepén tűnnek el a levegőből, de az az orvos tapasztalata, hogy

évről évre nő azoknak a száma, akiknél a tünetek akkor is erősödnek, amikor már csökken a pollenszám.

Nékám Kristóf beszélt arról is, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot az allergiások számára. Első helyen a dohányzást említette, mert mindenféle allergiának az előfordulási gyakoriságát, a súlyosságát és a hosszát is befolyásolja. A második helyen pedig a többi környezeti tényezőt, köztük a légszennyezettséget, de nem elsősorban a kültérit.

"A nyirkos lakásokban, üzlethelyiségekben vagy irodákban a penész már magában is egy nagyon kellemetlen és elég erős allergiakiváltó" – mondta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő terápia beállítása érdekében.

Nyitókép: galitskaya/Getty Images

Kapcsolódó hang

Kezdődik a pollenszezon: egyre erősebbek az allergiások rohamai
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018