eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Young woman sneezes because of an allergy to ragweed.
Nyitókép: galitskaya/Getty Images

Rossz hír a parlagfű-allergiásoknak - és nem a szezonkezdet az

Már el kell kezdeni a kezeléseket az allergiásoknál, kezdődik a szezon. Egy kellemetlen folyamatról is beszámolt Nékám Kristóf, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de az előrejelzések alapján a pollenszórás július utolsó napjaiban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte komoly tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.

"Fűpollenszezon jön, közvetlenül az első pollenszezont, a fákat követi. Perjék, a rozs tartoznak ide, ez a második legnagyobb csoport, és biztos, hogy többmilliós beteglétszám van csak a füvekkel kapcsolatban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy folyamatosan mindenütt minden betegnek tünetei vannak" – mondta a szakember. A pollenek szeptember végén, október közepén tűnnek el a levegőből, de az az orvos tapasztalata, hogy

évről évre nő azoknak a száma, akiknél a tünetek akkor is erősödnek, amikor már csökken a pollenszám.

Nékám Kristóf beszélt arról is, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot az allergiások számára. Első helyen a dohányzást említette, mert mindenféle allergiának az előfordulási gyakoriságát, a súlyosságát és a hosszát is befolyásolja. A második helyen pedig a többi környezeti tényezőt, köztük a légszennyezettséget, de nem elsősorban a kültérit.

"A nyirkos lakásokban, üzlethelyiségekben vagy irodákban a penész már magában is egy nagyon kellemetlen és elég erős allergiakiváltó" – mondta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő terápia beállítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×